https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacal-soud-s-ekologickym-aktivistou-obvinenym-z-vydirani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začal soud s ekologickým aktivistou obviněným z vydírání

12.10.2011 15:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Za vydírání hrozí obžalovanému aktivistovi až tři roky vězení
Za vydírání hrozí obžalovanému aktivistovi až tři roky vězení
V Litoměřicích začal soud s ekologickým aktivistou obviněným z vydírání. Libor Studnička, předseda Společnosti ochránců přírody Litoměřice, měl podle obžaloby v nejméně v šesti případech požadovat od místních stavebníků peněžní dary za stažení odvolání ve stavebních řízeních.
 

Obviněný měl blokovat výstavbu průmyslové zóny v Lovosicích, dvou fotovoltaických elektráren, dvou malých vodních elektráren na Labi, kruhového objezdu nebo pořádání motocyklových závodů Bezinka Kamýk. "Jako účastník stavebního řízení nutil firmy, aby poskytly sponzorský dar občanskému sdružení, jehož finanční prostředky sám spravoval, jinak že bude podávat odvolání a zdržovat tak vydání stavebního povolení," popisuje vydírání žalobce.

Sdružení občanů se může zúčastnit stavebního řízení podle zákona na ochranu přírody. Umožňuje to legislativa na základě práva na účast veřejnosti v rozhodovacích procesech, které se týkají životního prostředí. Litoměřický soud se snaží prokázat, že předseda sdružení zneužil občanská práva ke korupci. „Pokud se prokáže, že zneužil občanská práva, šlo by o první takový případ za bezmála dvacet let, co příslušný zákon platí,“ komentuje případ Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí Duha.

Čtvrt milionu za tři roky

Podle ústecké deníku iDNES Studnička například od společnosti RenoEnergie v roce 2007 vynutil dar sto tisíc korun. Pro firmu, která stavěla vodní elektrárnu na Labi, bylo prý v tu chvíli výhodnější peníze vyplatit, než přijít o stomilionovou dotaci a zhatit si investici za 300 milionů korun. Svědky obžaloby jsou vedoucí stavebních úřadů v Litoměřicích a v Lovosicích a poškozené firmy.

Podle soudu měl obžalovaný celkem získat 250 000 korun. Za vydírání mu hrozí trest až tři roky vězení, rozhodnutí soudu by mohlo padnout již tento pátek.

Studnička ale obvinění odmítá. Podle něj Společnost ochránců přírody dostávala dary i od společností, které žádné stavby nepřipravovaly. Aktivista také odmítá, že by činnost sdružení byla čistě formální. Naopak sdružení se zúčastňovalo dalších řízení, například ke stavbě dálnice D8 přes České středohoří, jejíž výstavbu zatím blokují nevládní organizace.

Podle Litoměřického deníku Studnička před soudem vysvětlil, že sdružení Společnosti ochránců přírody má pouze tři členy. Vedle sebe byl schopen jmenovat jen jednoho člena sdružení, posledního si prý nepamatuje. Na dotaz soudu také uvedl, že nemá žádné formální vzdělání v oblasti ochrany přírody.

Policie obvinila Lubomír Studnička z trestného činu vydírání 12. listopadu 2009. Jako obviněný byl umístěn do vazby a koncem prosince 2009 byl propuštěn. Dále byl stíhán na svobodě a kriminální policie se případem zabývala až do října 2010, kdy byl spis ukončen a postoupen Státnímu zastupitelství v Litoměřicích. Státní zástupce pak podal obžalobu 13. prosince 2010.

Ojedinělé zneužití

Podle Vojtěcha Koteckého z Hnutí Duha občanská práva v ekologických zákonech využívají hlavně místní lidé, kteří chtějí připomínkovat například novou skládku vedle své obce, plánované obchodní centrum ve své čtvrti nebo kácení stromů v ulici.

„Asi nikoho nenapadne rušit občanská práva, která používají tisíce lidí v městech a obcích, kvůli jednomu ojedinělému zneužití. Stejně jako patrně nikdo nebude rušit dopravní policii jen proto, že v ní dochází ke korupci,“ komentuje soud s aktivistou Kotecký.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist