https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zakaz-trofejniho-lovu-selem-v-rumunsku-nahradil-regulovany-odstrel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zákaz trofejního lovu šelem v Rumunsku nahradil regulovaný odstřel

17.10.2017 02:18 | PRAHA (Ekolist.cz)
Když loni 16. října loňského roku schválila rumunská vláda zákaz trofejního lovu velkých šelem, považovali to místní ochránci přírody za významný posun kupředu.  Radost netrvala dlouho. Na ilustračním snímku rumunský medvěd hnědý.
Když loni 16. října loňského roku schválila rumunská vláda zákaz trofejního lovu velkých šelem, považovali to místní ochránci přírody za významný posun kupředu. Radost netrvala dlouho. Na ilustračním snímku rumunský medvěd hnědý.
Foto | Visit.org / Flickr
Když loni 16. října loňského roku schválila rumunská vláda zákaz trofejního lovu velkých šelem, považovali to místní ochránci přírody za významný posun kupředu. Radost netrvala dlouho. Nyní totiž nabylo platnosti nové opatření, které schvaluje a umožňuje regulovaný odstřel šelem. A situace se prý může snadno dostat do původních kolejí. Podrobněji o tom referuje například NewScientist.
 

Lov velkých šelem, ať už medvědů, vlků, rysů nebo třeba divokých koček je v Rumunsku poměrně tradiční záležitostí. Sám bývalý komunistický prezident Nicolae Ceaușescu dokázal za pětadvacet let u moci postřílet čtyři stovky medvědů, a tento obraz „síly lovce“ hojně prostřednictvím médií předával veřejnosti. Rumunsko je nyní domovem přibližně 6000 medvědů a 2500 vlků, přičemž zhruba pětina těchto počtů byla každoročně z nejrůznějších důvodů zastřelena. Přesto se jejich počty v posledních pěti letech mírně zvedaly. Loňský zákaz trofejního lovu měl za devítiměsíční dobu své působnosti podle ochranářské neziskovky HSI (Human Society International) uchránit tohoto osudu zhruba 1691 medvědů, vlků a divokých koček. S tím je ale teď nejspíš konec.

5. 9. 2017 totiž ohlásila rumunská ministryně životního prostředí Graţiela Gavrilescu nový model řízení populací divokých šelem. Jeho zásadním a poněkud kontroverzním prvkem je schválení odstřelu „nadbytečných“ nebo škodících kusů šelem. Rumunské ministerstvo životního prostředí tedy nastaví patřičné kvóty pro každý druh v regionech, a jejich nadstav pak bude možné odstřelem regulovat. V následujících třech měsících by to mělo na vlastní kůži pocítit 140 medvědů a 97 vlků. Ti se na „černou listinu“ rumunského MŽP dostali proto, že v místech svého výskytu působí škody na hospodářských zvířatech, ohrožují faremní chovy nebo děsí místní obyvatele tím, jak se pohybují v osídlených oblastech.

Specifickým rysem tohoto modelu řízení populací divokých šelem je pak věta, která se týká provádění odstřelu. Ten má být totiž přímo v terénu dozorován „pověřeným pracovníkem“ nebo „schváleným technickým zástupcem MŽP“. Toto opatření má podle Gavrilescu bránit tomu, aby zemědělci nebo lovci brali právo k odstřelu do svých rukou. Jak konkrétně ale bude plnění tohoto dozoru v praxi vypadat, zatím není jasné. „Jasné ani není, jestli bude těmto schváleným lovcům nebo jejich dozoru dovoleno ponechávat si části těl odstřelených zvířat, nebo prodávat části jejich těl,“ dodává Masha Kalinina z HSI. V tom případě by totiž toto opatření zcela negovalo loňský zákon o zákazu trofejního lovu, a z regulace populací divokých šelem by se stal jen přechod k licencovanému lovu.

Kalinina dodává, že nový přístup rumunského MŽP je výsledkem soustředěného nátlaku zájmových skupin lovců, farmářů a komunit, které se cítí být šelmami ohrožené. A HSI se jim zatím marně pokouší vysvětlit, že ani regulovaný odstřel šelem pravděpodobně nepovede ke zlepšení stavu. „Je v zásadě nemožné předvídat nějaký obecný závěr, jak se regulace početního stavu šelem promítne do snížení predace hospodářských zvířat,“ říká například Ann Eklundová ze Švédské univerzity. Letos v květnu publikovala obsáhlou studii, ve které před podobnými zjednodušenými závěry varuje.

„Ano, odstřel velkých šelem může vyústit ve zvýšenou ochranu skotu, ale ne nutně vždy. Například, když jsou odstřelené šelmy prakticky ihned nahrazeny jinými, které nastoupí na uvolněné teritorium. Nebo pokud se odstřelené šelmy patřily mezi ty, které zrovna škody na hospodářských zvířatech nepáchaly. Odstřel šelem může často situaci chovatelů a hospodářů ještě zhoršit. Místo starých vlků mohou například nastoupit mladší. Nezkušení, tedy nerozvážní, divocí a draví, kteří budou hospodářská zvířata jako zdroj snadno dostupné potravy preferovat,“ zmiňuje Eklundová.

HSI vidí potenciál v prevenci. Například v instalování (pro medvědy) nedobytných odpadkových kontejnerů. „Vlky zase může odradit ovčák jedoucí na koni,“ říká Kalinina. Podle HSI je podstatné, že po letech se počty vlků a medvědů v Rumunsku zvolna stabilizují, k čemuž přispěl i zákaz trofejního lovu. A obávají se, že schválený regulovaný odstřel tento pozitivní výsledek „zabetonuje“.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist