https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zarici-mesta-jsou-pro-migrujici-ptaky-past-ukazal-vyzkum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zářící města jsou pro migrující ptáky past, ukázal výzkum

31.1.2018 01:47 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hejno ptáků při průletu městem čelí překážkám mnohem častěji než ve volné krajině.
Hejno ptáků při průletu městem čelí překážkám mnohem častěji než ve volné krajině.
Většina ptáků se na cestu do teplých krajin vydává během noci, přes den pak někde zastaví a naberou síly. "Krátce po západu slunce vzlétají ptáci v dobře známém synchronizovaném útvaru," říká docent entomologie a ekologie divoké zvěře Delawareské univerzity Jeff Buler. Už sedm let sleduje pomocí meteorologických radarů stěhovavé ptáky a mapuje zastávky na jejich cestách za teplem. A všiml si, že na ptáky působí světlo měst podobně jako na hmyz.
 

"Každý den jsme udělali fotografii, která nám pak pomohla mapovat, kde a v jaké hustotě ptáci odpočívali. Díky tomu jsme získali informaci o jejich rozložení na zemi," říká Buler. Vědce zajímalo z jakého důvodu se na určitých místech při své cestě zastavují. "Myslíme si, že je přitahuje umělé světlo. Stejně jako hmyz je lákán pouličním osvětlením, ptáky lákají taková místa jako jsou majáky, stadiony, osvětlené budovy".

Hejno ptáků při průletu městem čelí překážkám mnohem častěji než ve volné krajině. Jedním z nebezpečí je náraz do vysokých budov. Zvláště pak je-li mlhavo a skleněné budovy září. V Torontu a dalších velkých městech kvůli ptákům dokonce zavedli program zhasnutých světel, aby kolizím ptáků s budovami zabránili.

Ve svém výzkum se Buler s kolegy zaměřil na hustotu migrujících hejn v blízkosti nejjasnějších oblastí na severovýchodě: Boston, New York, Philadelphia, Baltimore a Washington, D.C. "Zjistili jsme, že hustota v okolí těchto super-světlých metropolitních oblastí se směrem k městům zvětšuje. Světelný efekt má dosah nějakých 200 kilometrů," říká Buler.

"Domníváme se, že ptáci mohou světla měst vidět ze vzdálenosti až několik set kilometrů," dodává. Vědci rovněž zjistili, že nejvíce ptáků na severovýchodě Spojených států se vyskytuje na předměstích, na dvorcích domů nebo městských parcích. Fenoménem je v tomto ohledu Fairmont Park ve Philadelphii. "Ten má v posledních letech větší koncentraci ptáků než Cape May v New Jersey, kam tradičně jezdí pozorovat a sčítat migrující ptáky birdwatcheři," říká Buler.

Při zvětšující se koncentraci ptáků v městském prostředí hrozí ptákům větší riziko úmrtnosti nejen kvůli vysokým domům, dopravě nebo kočkám, ale také pro nedostatek zdrojů potravy. Ta se totiž v omezeném městském prostoru při takovém množství migrujících opeřenců vyčerpá velmi rychle.

Vypadá to, že ani snaha o snížení energetické náročnosti veřejného osvětlení ptákům nepomáhá. Stále častěji používané LED žárovky jsou natolik úsporné, že jsou osvětlována i místa, která byla dříve ve z ekonomických důvodů ve tmě. Podle satelitních snímků pořizovaných mezi roky 2012 až 2016 vzrostl počet v noci osvětlených míst o 2,2 %. Světelné znečištění tak stále vzrůstá.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist