https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zavod-elektromobilu-pojede-do-prahy-domaci-tym-shani-auto
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Závod elektromobilů pojede do Prahy, domácí tým shání auto

13.4.2011 02:27 | PRAHA (Ekolist.cz)
Palmer objel svět s vozem na solární pohon, letos bude organizovat další ročník závodu elektromobilů.
Palmer objel svět s vozem na solární pohon, letos bude organizovat další ročník závodu elektromobilů.
Foto | Pavel Fojtík / Ekolist.cz
Prahu navštívil 11. dubna při příležitosti zahájení projektu Praha elektromobilní dobrodruh Louis Palmer, který se v roce 2007 vydal na cestu kolem světa. Po roce a půl dojel se svým vozem Solar Taxi na alternativní pohon do cíle. Nebyl to ale konec, byl to začátek, prohlásil Palmer.
 

Palmer při své návštěvě Prahy vyprávěl, že sen objet svět s vozem na solární pohon měl od dětství. V roce 1986, kdy mu bylo čtrnáct let, navrhl první design vozu, se kterým by bylo možné tento sen uskutečnit a o deset let později jej skutečně postavil. Před pár roky s vozem na solární pohon ujel 54 000 km přes 38 zemí. Startoval ve švýcarském Lucernu, jel do Dubaje, Indie, Austrálie a Číny. V USA se Palmer setkal dle svých slov se spoustou slavných lidí a skončil v Poznani v Polsku.

Podle Palmera si mnoho lidí, které během své cesty potkal, myslí, že nulové emise jsou budoucnost dopravy. To ho prý motivuje k dalším aktivitám. V loňském roce uspořádal první ročník závodu elektromobilů kolem světa. „Chtěli jsme, aby elektromobily objeli svět za 80 dní,“ vzpomíná Palmer na cestu, na kterou se v srpnu 2010 vydali tři vozy z Německa, ze Švýcarska a z Austrálie. Na své cestě elektromobily každý den urazili 500 km, mimo jiné se vozy zastavily na klimatické konferenci v Cancůnu a na hodinu přesně po 80 dnech se, bez problémů a zpoždění, vrátily.

Další závod by se měl uskutečnit letos. „Chceme, aby se ho zúčastnilo asi 20 elektromobilů,“ řekl Palmer a dodal: „Za dva týdny projedeme z Hamburku přes Švýcarsko a potom z Vídně možná až do Prahy.“ Podle Palmera potvrdily zatím účast týmy z Německa, Švýcarska, Indie nebo z Ruska a mohou se účastnit dvoustopá i čtyřstopá vozidla.

K účasti se odhodlal také tým reprezentující Prahu. „Pro Prahu bude ctí, aby závěrečná etapa končila v hlavním městě v Praze,“ uvedla koordinátorka projektu Praha elektromobilní, pod jehož hlavičkou bude tým přihlášen.

Český vůz pro závod dosud určen není, řekl Ekolistu Tomáš Studeník z poradenské společnost pro elektromobilitu TILI. Podle něj bude zajímavé, zda český tým pojede s vozem českým nebo zahraničním a také kdo vůbec bude tým tvořit. „Pražskému týmu by nejvíce slušel vůz Škoda. Zkusíme jednat přímo s továrnou, pan primátor s firmou údajně jedná a tímto by se Škoda Auto mohla blýsknout na mezinárodní scéně,“ myslí si Studeník. Problém však je, že Škoda zatím oficiálně žádný elektromobil nepostavila.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist