https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-dvur-kralove-oslavi-70-let-vydanim-vlastnich-postovnich-znamek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ZOO Dvůr Králové oslaví 70 let vydáním vlastních poštovních známek

23.3.2016 08:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ZOO Dvůr Králové
Dvacet pět druhů zvířat chovaných v královédvorské zoo se objeví na nových poštovních známkách. Zoo si vydáním vlastních známek připomíná 70. výročí svého vzniku.
 

Na známkách jsou zachyceny nejen druhy, jejichž chovem se dvorská zoo proslavila, jako jsou nosorožci a žirafy, ale i druhy veřejnosti méně známé. Mezi ty patří například drilové černolící nebo osinák africký, kterého dvorská zoo v loňském roce rozmnožila jako vůbec první zoo v ČR.

Autorkou výtvarného návrhu je Jitka Mašínová, která pro zoologickou zahradu zpracovala i další materiály, například malby zvířat pro jmenovky u expozic nebo obrázky pro průvodce po zoo. Tiskový list je doplněný obrázkem tzv. velké pětky, tedy pětice velkých afrických zvířat, která jsou považována za mimořádně nebezpečná – slona, lva, levharta, nosorožce a buvola. Dvorská zoo chová velkou pětku jako jediná v republice.

„Jsme velice rádi, že našim příznivcům můžeme nabídnout další sběratelský předmět, jako byly například pohlednice, plecháčky nebo Chombo kelímky. Velmi nás potěšilo, že se nám filatelisté se zájmem o tiskové listy ozývali ještě před jejich vydáním, proto doufáme, že celá emise bude úspěšná,“ uvedl zástupce ředitele ZOO Dvůr Králové Jaroslav Hyjánek.

Ke koupi budou známky jako celý tiskový list v obchodech zoologické zahrady nebo si o ně mohou zájemci napsat na e-mail info@zoodvurkralove.cz. Cena celého tiskového listu bude činit 550 Kč. Prodej bude zahájen u příležitosti zahájení oslav 70. výročí zoo v květnu.

První známky, které se týkaly dvorské zoo, vydala tehdejší Československá pošta přesně před 40 lety. Sadu šesti známek se jmenovala Československé safari.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist