https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-ve-dvore-posle-do-afriky-dalsiho-nosorozce-samice-eliska-bude-zit-v-rezervaci-ochranare-tony-fitzjohna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo ve Dvoře pošle do Afriky dalšího nosorožce. Samice Eliška bude žít v rezervaci ochranáře Tony Fitzjohna

11.4.2016 01:18 | PRAHA (Ekolist.cz)
Eliška se vrátí do oblasti, odkud před desítkami let bývalý ředitel ZOO Dvůr Králové Josef Vágner přivezl její předky
Eliška se vrátí do oblasti, odkud před desítkami let bývalý ředitel ZOO Dvůr Králové Josef Vágner přivezl její předky
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lukáš Pavlačík / Zoo Dvůr Králové
Královédvorská zoo připravuje další přesun nosorožce do Afriky. Samička nosorožce dvourohého poletí na konci června do záchranné stanice v tanzanském národním parku Mkomazi. Tu spravuje proslulý ochranář Tony Fitzjohn. Čtyřletá nosorožčice Eliška doplní trojici zvířat, které do rezervace zoo převezla před sedmi lety.
 

„Eliška se vrátí do oblasti, odkud před desítkami let bývalý ředitel ZOO Dvůr Králové Josef Vágner přivezl její předky. Na stejné místo jsme převezli tři nosorožce už v roce 2009 a všem se tam velice dobře daří,“ říká ředitel ZOO Dvůr Králové Přemysl Rabas. Předci královédvorských nosorožců dvourohých totiž pocházejí z keňského parku Tsavo, který s parkem Mkomazi na tanzanské straně hranice sousedí.

Samice Deborah, která přicestovala ze Dvora před lety, už v Tanzanii porodila dvě mláďata, obě samičky.„Jsem velice rád, že Eliška poputuje právě k nám. Spolupráce se ZOO Dvůr Králové přináší skvělé výsledky a Eliška nám pomůže posílit jednu z pouhých tří populací nosorožců, které dnes v Tanzanii jsou,“ dodává Tony Fitzjohn.

Původem britský ochranář africké přírody přiletěl minulý týden do Prahy na pozvání Prague Society for International Cooperation. Organizace mu společně s Global Panel Foundation udělila cenu Hanno R. Ellenbogenové za velkou veřejnou službu. Mezi držiteli tohoto ocenění jsou také například Václav Havel, Magda Vašaryová, Miloš Forman nebo Dalajláma. Práce pro veřejnost podle prezidenta organizace Marca S. Ellenbogena není ale jen v oblasti politiky, kultury nebo ekonomice, ale právě i v navracení zvířat do divočiny.

Za své zásluhy v ochraně přírody byl Tony Fitzjohn oceněn už dříve Řádem britského impéria. Finanční část ceny Hanno R. Ellenbogenové daroval Tony Fitzjohn Arthurovi Sniegonovi, Čechovi, který jako James Bond bojuje v Africe s pytláky.
Za své zásluhy v ochraně přírody byl Tony Fitzjohn oceněn už dříve Řádem britského impéria. Finanční část ceny Hanno R. Ellenbogenové daroval Tony Fitzjohn Arthurovi Sniegonovi, Čechovi, který jako James Bond bojuje v Africe s pytláky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Dvůr Králové

V Mkomazi pracuje Tony Fitzjohn od konce 80. let. Do nosorožčí rezervace uvnitř národního parku byli první nosorožci převezeni ze záchranného chovu v JAR v roce 1997. Následovala trojice ze Dvora Králové a v roce 2012 další trio z anglické zoo Port Lympne. O svém životě Tony Fitzjohn napsal autobiografii Born Wild, která pod názvem Život v divočině vyšla v roce 2011 i v českém překladu.

Východní poddruh nosorožců dvourohých je kriticky ohrožený. Dvacet tři zvířat je v Mkomazi chováno v přísně střežené a oplocené rezervaci uvnitř chráněného území. I když nosorožce chrání přes 2 metry vysoký plot pod elektrickým proudem, sledují rangeři nosorožce po celý den. Poblíž vzácných zvířat zůstávají i přes noc, aby je ochránili před pytláky. „Lidé jsou jediní predátoři, kterých se musíme obávat,“ připomíná smutnou skutečnost Tony Fitzjohn.

Přesun čtyřleté samičky nosorožce je plánován ve spolupráci se společností DHL. „Vše bude ještě záležet na přesné dostupnosti našich letadel a personálu. V ideálním případě bychom se s Eliškou na cestu rádi vydali na konci června, a to na trase Lipsko – Kilimandžáro,“ uvedl Tomáš Zdražil z DHL. Na přípravě přesunu pracuje ve firmě britský tým, který má zkušenosti s přepravou tří nosorožců do stejné rezervace z anglického parku Port Lympne v roce 2012. Před dvěma lety DHL také převážela naopak do belgické zoo pandy z Číny.

Transporty nosorožců do Afriky se zoo ve Dvoře Králové nad Labem stala světově proslulou zahradou.
Transporty nosorožců do Afriky se zoo ve Dvoře Králové nad Labem stala světově proslulou zahradou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lukáš Pavlačík / Zoo Dvůr Králové

Zoo Dvůr Králové patří mezi nejúspěšnější chovatele nosorožců dvourohých v zajetí na světě. Dosud se jich v zahradě narodilo 41 a další samice jsou březí. Eliška, která se samici Etoshe narodila v září 2012, patří k páté generaci chované v zahradě.

První tři mladí nosorožci dvourozí, dva samci a jedna samice, odletěli do Tanzanie v roce 2009. Ve stejném roce poslala dvorská zoo do keňské rezervace Ol Pejeta ještě čtyři vzácné severní bílé nosorožce, kteří patřili k posledním sedmi svého druhu na světě. Více informací v článku Vzácní nosorožci ze Dvora Králové pojedou do Keni. Uvedenými transporty nosorožců do Afriky se zoo ve Dvoře Králové nad Labem stala světově proslulou zahradou. Kromě Tanzanie jedná v současné době o návratu nosorožců také do Rwandy.

„Naším cílem je zvířata do Afriky nejen vracet, ale pomáhat je chránit i přímo v rezervacích, kam je posíláme, případně pomáhat se vzděláváním a osvětou obyvatel, kteří v blízkosti rezervací žijí,“ pokračuje ředitel zoo Přemysl Rabas. Do Mkomazi proto zoo věnuje nejen Elišku, ale z prostředků, které se podařilo shromáždit na kontu WILDLIFE, přispěje i částkou 10 000 dolarů na chod rezervace.

Správa Mkomazi se snaží kromě ochrany přírody pomáhat i komunitám žijícím v nejbližším okolí, například zpřístupňováním pitné vody, hygienických zařízení nebo stavbou škol. Národní park Mkomazi tvoří rozsáhlá oblast o ploše 3245 kilometrů čtverečních na severovýchodě Tanzanie. Plynule navazuje na obrovské území národního parku Tsavo, které se rozprostírá v sousední Keni.


reklama

 
Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist