https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zrusene-oddeleni-ekovychovy-nahradi-dve-nova-obraci-mzp
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zrušené oddělení ekovýchovy nahradí dvě nová, obrací MŽP

13.12.2013 01:06 | PRAHA (Ekolist.cz)
V současné době místo oddělení dobrovolných nástrojů, které bylo zrušeno, vzniklo oddělení politiky a strategií životního prostředí
V současné době místo oddělení dobrovolných nástrojů, které bylo zrušeno, vzniklo oddělení politiky a strategií životního prostředí
Foto | Kateřina Ondřejová / Ekolist.cz
Ministerstvo životního prostředí ruší své rozhodnutí z listopadu a namísto zrušeného oddělení dobrovolných nástrojů připravuje hned dvě nová pracoviště. Jedno už funguje, druhé prý ministerstvo připravuje. Navíc ministerstvo vypsalo dotační program pro zelené nevládní organizace, zřejmě jako podanou ruku nevládnímu sektoru.
 

Na konci listopadu ministr v demisi Tomáš Podivínský (KDU-ČSL) zrušil oddělení dobrovolných nástrojů ministerstva životního prostředí. To mělo na starosti například organizaci ekovýchovy na školách, podporu a kontakty s věděckými pracovišti nebo dialog s nevládními organizacemi. Původně mělo oddělení šestnáct zaměstnanců, postupně za vlády ministrů za ODS se jejich počet snížil na čtyři. Ministr Podivínský zrušil celé oddělení.

„V současné době místo oddělení dobrovolných nástrojů, které bylo zrušeno, vzniklo oddělení politiky a strategií životního prostředí,“ potvrdila Ekolistu.cz změnu kurzu Martina Neckářová z ministerstva životního prostředí. Navíc má vzniknou i druhé nové oddělení. „Aby se pokryla i oblast vědy a výzkumu, je v jednání vytvoření nového oddělení, které se touto problematikou bude zabývat, a nyní hledáme pracovní místa, která chod oddělení zajistí,“ dodává Neckářová.

Do celé řady věděckých projektů se přitom podle kritiků může zapojovat například Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) nebo Česká informační agentura životního prostředí CENIA, které tak mohou dosáhnout na evropské peníze na výzkum, které jinak rezort není schopný čerpat.

Původní oddělení se zabývalo také environmentálním poradenstvím pro firmy a spotřebitele, ekologickou výchovou, mělo na starosti i ekologické značky, ekologické audity nebo „zelené“ projekty na úřadech. Například strategické plánování v rámci environmentální výchovy a vzdělávání je povinnost, ke které ministerstvo zavazuje zákon.

Podobně se oddělení zabývalo spoluprací s neziskovými sektorem. Zřejmě jemu chce vyjít vstříc nově vypsané grantové řízení na podporu činnosti pro rok 2014. Na něj pravděpodobně budou směřovat peníze z nevyužité výzvy na likvidaci černých skládek, kterou kritizovaly nevládní organizace. Podle nich ministerstvo jen přenáší svůj neřešený problém s odpady na neziskovky.

Navíc výběrové řízení pro občanská sdružení a obecně prospěšné společnosti na realizaci projektů na odstraňování nelegálních skládek se ukázalo jako velmi neúspěšné. Ministerstvo vyčlenilo na dotace částku 4 miliony korun, do výběrového řízení přišly tři žádosti. Souhrnná částka žádostí o dotaci je 263 218,- Kč. „Nevyčerpaná částka bude použita na výběrové řízení pro obdobné projekty pro neziskové organizace,“ potvrdila Ekolistu.cz Neckářová .

Podle neoficiálních informací bylo zrušení oddělení důsledkem vnitřního boje mezi různými sekcemi na ministerstvu.


reklama

 
Další informace |
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist