https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zubri-se-zabydluji-u-milovic-vyslapali-si-uz-prvni-stezky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zubři se "zabydlují" u Milovic, vyšlapali si už první stezky

14.12.2015 01:26 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nejsilnější samice se stala vůdkyní stáda a ostatní v případě potřeby „rovná“
Nejsilnější samice se stala vůdkyní stáda a ostatní v případě potřeby „rovná“
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Česká krajina
Zubři si v rezervaci v bývalém vojenském prostoru mezi městy Milovice a Benátky nad Jizerou zvykají dobře, informuje Česká krajina. Sedm zubřic bez problému přestálo náročný transport z Polska. Postupně poznávají svůj nový domov a už si v porostu aklimatizační ohrady vyšlapaly první stezky.
 

„Stádo zubrů se pase jak v otevřené, travnaté části lokality, tak okusuje mladé borové porosty,“ říká Karel Bendl, ředitel Správy městských lesů Benátky nad Jizerou, která zajišťuje chovatelský dohled nad zvířaty. Podle jeho slov se drží pohromadě skupina šesti samic, sedmá zůstává poněkud stranou. Nejsilnější samice se stala vůdkyní stáda a ostatní v případě potřeby „rovná“.

Zdravotní stav všech sedmi zubřích samic je dobrý. „Po náročném transportu žádná z nich nekulhá ani nejeví známky jiného poranění,“ konstatuje Karel Bendl. „V prvních dnech po transportu bylo vidět, že zvířata potřebovala doplnit tekutiny, byla velmi žíznivá. Teď už napajedla vyhledávají méně,“ pokračuje.

Samec by se měl ke stádu připojit v příštích dnech, přesný termín příjezdu polští ochránci ještě neupřesnili. Do konce roku by se k zubrům měla připojit také druhá skupina divokých koní dovezených z anglického Exmooru.

O všechna zvířata se budou i nadále starat pracovníci Správy městských lesů Benátky nad Jizerou. „Spolupráce s benáteckými lesy v pozitivním smyslu překonala naše očekávání. Jejich pracovníci jsou velmi obětaví, ke zvířatům jezdí i ve svém volném čase a především neustále přemýšlejí o možných vylepšeních technického zázemí na pastvině,“ ocenil spolupráci Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.

Cílem návratu velkých kopytníků je nejenom vracet do přírody původní druhy velkých zvířat, ale především s jejich pomocí chránit a obnovovat ohrožené stepní biotopy s mnoha ohroženými druhy rostlin a živočichů, které se s nimi vyvíjely po tisíce let.


reklama

První zubři v Milovicích

předchozí    další
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Česká krajina







 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist