https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-10-000-kroku-cesta-ke-zdravi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

10 000 kroků – cesta ke zdraví

8.3.2023 07:14
Výzva 10.000 kroků vznikla v dubnu 2021, v době pandemie a měla lidem pomoci udržet si zdraví a obranyschopnost, ale také přijít na jiné myšlenky na čerstvém vzduchu. Zapojilo se bezmála 4.000 lidí z celé ČR a to byl impuls ve výzvě pokračovat.
 
Výzva se opakuje každý duben a říjen, vždy po celý měsíc, vrací chůzi zpět do všedních dnů, motivuje k pravidelnému pohybu a pomáhá městům vytvářet příjemná místa pro život. Nyní se pravidelně účastní přes 10.000 lidí z Česka i Slovenska.

Účastníci výzvy si na začátku nastaví svůj měsíční cíl (tzn. osobní výzva) a snaží se jej za měsíc splnit. Důležitější než objem nachozených kroků je pravidelnost, díky níž je naše tělo každý den v pohybu, což funguje jako prevence velké řady onemocnění.

Za nachozené kroky se sbírají body (starší a lidé s vyšším BMI jsou zvýhodněni) a účastníci mohou (ale nemusejí) soutěžit také za své město nebo tým (partnerský nebo až 10-ti členný). Speciálně výzva myslí také na firmy a školy, kde spolu třídy nebo firemní týmy soutěží proti jiným školám a firmám, což utužuje třídní i pracovní kolektiv.

Aktivity si mohou lidé zaznamenávají na libovolném zařízení, pro větší přesnost ale doporučujeme chytré sportovní hodinky. Naše výzva má nově také vlastní aplikaci, ve které lze aktivity zaznamenávat, párovat s chytrými hodinkami, nebo prohlížet statistiky.

Účast ve výzvě je zdarma, pro zájemce je připraven také premium účet, jehož zakoupením podpoří provoz a další rozvoj výzvy. Prémiový účet také odemyká vylepšené funkce portálu, jako je sbírání odznaků, tvorbu kalendáře zážitků nebo vytváření týmu (kapitán týmu musí mít prémiový účet).

Výzva si kromě zlepšení zdraví účastníků klade za cíl také vyvolat diskuse o podobě městského prostoru, který pro pěší mnohdy není dostatečně přívětivý, bezpečný a estetický.

Pořadatelem výzvy je spolek Partnerství pro městskou mobilitu z.s., který se zabývá tématem rozvoje udržitelné městské a regionální mobility a zvyšováním kvality veřejných prostranství. Významným spolupořadatelem akce jsou zapojená města a kraje, která pořádají lokální vyhlášení a komunikují se svými účastníky. Více informací o výzvě, jejích ambasadorech i zajímavostech o chůzi najdete na www.desettisickroku.cz. Zapojte se taky!

Registrace do jarní výzvy začíná 1. 3. 2023!


reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist