https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-10-ekologickych-tipu-na-to-jak-zachranit-nasi-prirodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

10 ekologických tipů na to, jak zachránit naši přírodu

6.4.2020 11:08
Jistě víte o tom, že naše planeta už není v nejlepším stavu. V mediích se můžete velmi často dočíst o různých ekologických pohromách, kterým ale každý z nás může alespoň trošku zabránit. Zapomeňte na myšlenky o tom, že jen jeden člověk přeci nemůže nic změnit. Opak je totiž pravdou! Pojďme se tedy podívat na pár věcí, které můžete navíc zakoupit levně díky slevovému kódu a společně s nimi přispět trochou vody do mlýna. Věřte mi, že každá malá změna se opravdu počítá.
 

Sáčky na pečivo a ovoce

Jistě jste si již všimli, že mnoho nákupních řetězců nabízí látkové sáčky na ovoce, zeleninu a pečivo, místo těch igelitových. Další vhodnou alternativou jsou také sáčky papírové, které jsou rozhodně lepší, než ty igelitové, ale i tak se dají použít jen jednou. Neváhejte a kupte si látkové sáčky, nebo si je třeba doma ušijte sami, pokud máte nějaké kusy látek navíc. Nestojí to téměř nic, ale udělá to opravdu mnoho! Důležitou věcí je ale to, abyste nosili sáčky vždy při sobě a nezapomínali na ně. Nezaberou téměř žádné místo a uvidíte, že z nákupů budete mít hned lepší pocit.

Látkové tampónky na odlíčení

Každá žena ví, kolik vatových tampónků za den spotřebuje, když si čistí pleť, či odlakuje nehty. Výbornou alternativou za jednorázové vatové tampónky jsou látkové, které po každém použití můžete vyprat a používat je tedy opakovaně. Dají se pořídit na internetu za pár korun, ale také si je můžete doma jednoduše ušít, či uháčkovat. Pokud se Vám tato varianta nezamlouvá, další možností je také to, že si můžete čistit obličej pomocí ručníčku, který je navlhčen vlažnou vodou. Nezapomínejte ale ručník po každém použití vyprat a nepoužívejte jej na jinou část těla.

Skleněná láhev na vodu

Plastové lahve jsou také velkým škůdcem pro přírodu. Na světě se jich za den spotřebuje opravdu velké množství a jejich rozložení není úplně jednoduché. Bohužel mnoho plastových lahví skončí pohozené v přírodě. Mnoho výrobců momentálně vyrábí lahve, které se dají snadno rozložit a jsou recyklovatelné. Daleko lepší alternativou je ale to, když si pořídíte skleněnou láhev, která Vám vydrží opravdu dlouhou dobu, protože jak jistě víte, sklo se dá velmi dobře vymýt. Ušetříte nejenom přírodu, ale také Vaši peněženku, jelikož si nebudete kupovat denně nové nápoje v plastové lahvi, ale budete si připravovat nápoje doma.

Kupujte si kávu do termohrníčku

Pokud jste milovníkem kávy a velmi často si necháváte v kavárnách dělat kávu s sebou, pořiďte si termohrníček a poproste obsluhu, ať Vám udělá kávu do něj. Jistě s tím nebude mít problém a Vy opět trošku pomůžete přírodě. Snažte se také vyhnout kávě z automatu, která Vám bude většinou také podávána v plastových kelímcích. Mnoho automatů ale nyní nabízí předvolbu, díky které Vám automat udělá kávu do vlastního hrnečku., což je velký krok vpřed.

Nerezová, či skleněná brčka

Brčka jsou jedním z nejvíce konzultovaných prvků, které ničí přírodu. Pokud jste v baru, požádejte o to, aby Vám číšník donesl nápoj bez brčka. Mnoho podniků se ale lepší a sami již užívají znovupoužitelná brčka. Pokud jste i doma zvyklí pít s brčkem, pořiďte si například skleněná, či nerezová brčka, která můžete vymýt a použít opakovaně.

Bambusový kartáček na zuby

Člověk by měl kartáček na zuby vyměnit za nový několikrát ročně. Pokud to opravdu dodržujete, jistě si dokážete spočítat, kolik kartáčku za celý svůj život vyhodíte. Výbornou alternativou pro klasické zubní kartáčky, které jsou téměř celé vyrobené z plastu, jsou ty bambusové. Nejenom, že je většinou zakoupíte v papírové krabičce, ale také je můžete dát do kompostu, kde krásně rozloží.

Nakupujte bezobalově

Ve spoustě měst se začínají otevírat bezobalové prodejny potravin, či drogérie. Stačí do tohoto obchodu přijít s vlastním obalem a obsluha Vám do něj naváží suroviny. Díky tomu už nebudete kupovat zboží v plastových, či jiných obalech.

Nakupujte v second-handech

Jistě víte o tom, jaký má oděvní průmysl dopad na přírodu. Místo toho, abyste si nakupovali neustále nové kousky oblečení, zkuste nakupovat v second-handech. Zkuste se zbavit myšlenky, že tyto obchody jsou jen pro chudé. Dají se v nich najít krásné kousky, které navíc budou stát jen pár korun. Tím hlavním bonusem je ale to, že ušetříte přírodu.

Chystejte si jídlo s sebou

Pokud si denně kupujete jídlo v plastových obalech, jistě tušíte, že je to pro přírodu velký nápor. Místo toho si zkuste chystat jídlo do krabiček na každý den. Nejenom, že tím ušetříte přírodu, ale také budete jíst zdravěji, ale také ušetříte.

Odmítejte igelitky

Noste s sebou do obchodu také plátěné tašky, které budete moci využívat opakovaně. Díky tomu nebudete muset od prodavaček přijímat igelitové tašky, které stejně žádný těžký nákup nevydrží. Na trhu je také dosti plátěných tašek, které mají krásný design, ale také jejich koupí můžete podpořit například jejich koupí můžete podpořit například nějakou charitu.


reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist