https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-10-zpusobu-jak-spravne-podporit-traveni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

10 způsobů jak správně podpořit trávení

21.10.2022 14:03
Váš trávicí systém pracuje nonstop, aby poháněl každou buňku ve vašem těle a efektivně odstraňoval všechny odpadní látky, které mu škodí. Zanedbání vašeho trávicího systému může mít totiž mnoho nepříznivých účinků, které následně ovlivňují každou část vašeho života. Strava a životní styl výrazně ovlivňují zažívací zdraví a často jsou to oblasti, ve kterých i malé změny mohou mít velký vliv. Přinášíme vám několik způsobů, jak můžete prostřednictvím změny životního stylu zlepšit zdraví vašeho trávicího traktu.
 

1. Jezte více ovoce a zeleniny

Zelenina a ovoce obsahují zdravé živiny a vlákninu pro podporu vašeho trávicího systému a celkového zdraví. Antioxidanty v ovoci a zelenině obsahují látky a množství tělu prospěšných živin, které účinně pomáhají v boji proti rakovině a vlákniny, která snižuje riziko zácpy. Dobrým nápadem je vybírat si různorodé druhy ovoce a zeleniny v různých barvách.

2. Vybírejte si celozrnné obiloviny a celé ořechy

Celá zrna ořechů a semen obsahují vlákninu, železo, antioxidanty a další zdravé živiny, které se však zpracováváním na konkrétní potraviny, jako je bílá mouka, bílý chléb, sušenky nebo pečivo ztrácejí. Vláknina také snižuje riziko zácpy a některá celá zrna podporují dobré, tělu prospěšné střevní bakterie. Výbornou alternativou je hnědá rýže, ovesné vločky, pukance, celozrnné výrobky či ječmen.

3. Omezte červené a zpracované maso

Zpracované maso obvykle obsahuje nezdravé množství sodíku, tuku a dusičnanů spojených s rakovinou tlustého střeva. Červené maso také často bývá spojováno se srdečními chorobami a trávicími problémy. Dobrými náhradami může být kuřecí maso, ryby, luštěniny či omezení červeného masa na 2-3 porce týdně.

4. Omezte přidané cukry

Příliš mnoho cukru může narušit rovnováhu dobrých bakterií a způsobit zánět. Přidané cukry se nacházejí v mnoha výrobcích, zejména v pečivu, zmrzlině a dezertech. A i kdybyste to neočekávali, přidávají se i do mnoha zpracovaných potravin jako jsou omáčky na těstoviny, salátové dresinky či polévky. Při chuti na sladké proto zkuste raději sáhnout po ovoci.

5. Jezte potraviny s probiotiky

Probiotika jsou zdravé bakterie, které udržují špatné bakterie pod kontrolou a vyživují vaše střeva. Potraviny, které obsahují probiotika, jsou například. jogurty, kimchi, syrový jablečný ocet, česnek, cibule nebo kysané zelí. Kromě potravin umíte probiotika nahrazovat i formou doplňků stravy. My jsme pro vás vybrali ty od ProViotic:

ProViotic veganské probiotikum je biopotravinový doplněk obsahující 5 miliard živých buněk Lactobacillus bulgaricus, který je jedinečný tím, že probiotika obsažená v produktu jsou izolována z květů sněženky, pěstované v organické zeleninové šťávě, neobsahují laktózu. ProViotic pro děti má zase sladkou chuť bez přidání cukru, a to díky nefermentovanému organickému mrkvovému prášku. ProViotic Imuno-aktivátor veganské probiotikum snižuje riziko bakteriální infekce a zápalu plic, které jsou nejčastějšími komplikacemi způsobujícími nemoci po závažném virovém útoku na dýchací systém. Jedná se o ProViotikum s polypeptidy a lipopolysacharidy, určené k aktivaci nejen vrozené imunity, ale také získané imunity vůči šesti nejběžnějším patogenům během zápalu plic.

6. Pijte více vody

Pokud míváte často problém se zácpou, možná nepijete dost tekutin. Pití vody pomáhá předcházet zácpě a podporuje zdravou funkci střev. Kolik vody denně potřebujete, závisí na mnoha faktorech, jako je vaše váha, úroveň aktivity či zdraví. Obecně odborníci doporučují vypít 1,5 – 2 litry tekutin bez kofeinu denně. Dalším způsobem, jak pomoci naplnit potřebu příjmu tekutin, je zahrnout ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vody, jako je okurka, cuketa, celer, rajčata, meloun, jahody, grapefruity a broskve.

7. Vařte zdravěji

Zdravé stravování není jen o výběru potravin, ale také o tom, jak si je připravíte. Smažená a grilovaná jídla jsou sice chutná, ale mají i řadu nevýhod – obsahují nezdravé tuky a grilování při vysoké teplotě také může vytvářet karcinogeny – chemikálie způsobující rakovinu. Možnou náhradou umí být vaření v páře, dušení nebo pošírování.

8. Pravidelně cvičte a udržujte si zdravou váhu

Pravidelné cvičení pomáhá rychlejšímu pohybu jídla přes váš trávicí systém, čímž se snižuje riziko nevolnosti, nadýmání, zácpy a zánětlivého onemocnění střev. Každodenní procházka po jídle nebo 30 minut mírného až intenzivního cvičení dokáží zázraky, vyzkoušejte!

9. Dopřejte si dostatek spánku

Nedostatek spánku ovlivňuje každý tělesný systém, včetně toho trávicího. Nedostatek spánku může vést k zánětu ve střevě, který může způsobit gastrointestinální symptomy. Proto je důležité denně dopřát 7-9 hodin kvalitního spánku.

10. Snižte svůj stres

Dlouhodobý stres negativně ovlivňuje vaše celkové zdraví a je spojen s průjmem, zácpou a vředy. Zvládání stresu pomocí různých technik může prospět vašemu trávení. Zkuste například jógu, meditaci nebo dechová cvičení. Problémy s trávením jsou nepříjemné, těžko se o nich mluví a narušují vaše každodenní činnosti. Mnohé střevní problémy lze zlepšit provedením určitých změn, pokud však bolesti přetrvávají, je vhodné navštívit svého lékaře. Někdy je totiž zapotřebí diagnostiku a plán léčby.
reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist