https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-4-zpusoby-jak-pri-tisku-setrit-prirodu-i-penezenku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

4 způsoby, jak při tisku šetřit přírodu i peněženku

19.5.2021 10:53 (Tonerpartner.cz)
Přestože světu vládne trend paperless kanceláří, bez vytištěných dokumentů se ještě pěknou řádku let neobejdeme. Existuje ale řada možností, jak tisknout tak, abychom zanechali na životním prostředí co nejmenší stopu. Příjemným bonusem ekologického tisku je navíc také snížení ceny tisku.
 

Kompatibilní tonery

Zdaleka nejekologičtější (a nejekonomičtější) cestu k šetrnému tisku představují kompatibilní tonery. Nazývají se také přízviskem alternativní, protože se jedná o alternativu k originálním náplním, které pocházejí od výrobců tiskáren.

Kompatibilní náplně oproti tomu produkují nezávislé firmy. Cena těchto tonerů je v porovnání s originály až 4krát nižší; zákazník totiž neplatí za značku, ale „pouze“ za možnost tisknout ve vysoké kvalitě. A např. inkoustové kompatibilní náplně využívají jako základ mnohem ekologičtější vodu, zatímco originály pracují s olejovým nosičem.

Recyklace náplní (a tankový systém)

Pokud není zbytí a musíte originální náplně využívat, můžete je po vyčerpání barvy zaslat k výkupu. Tyto cartridge a tonery je totiž možné ještě jednou naplnit a použít podruhé. Životnost náplní do tiskárny je možné také prodloužit.

Nejen, že si tím přivyděláte několik korun – vděčná vám bude i příroda. Výroba jedné náplně totiž spotřebuje několik litrů ropy a ohromné množství vody a energie. Odběrových míst je poměrně mnoho – stačí se zeptat vašeho oblíbeného vyhledávače.

Využít můžete i tzv. refill kity, s jejichž pomocí si prázdné tiskové kazety naplníte sami. Dejte ale pozor, abyste neskončili s obarveným oblečením a nábytkem; tyto plnící sady vyžadují přece jen trochu zručnosti.

Využívání náplní můžete obejít úplně s pomocí tiskáren využívajících tzv. tankový systém. Jeho princip spočívá v doplňování barviva přímo do nádržky v zařízení. Je to účinné, snadnější než u doplňování prázdných kazet a především úsporné.

Úsporné tisknutí

Tento a následující tip se zaměřují především na ochranu našich lesů. Spotřebu papíru totiž zmenšíte úpravou tiskového nastavení. Jak na to?
  • využívejte obě strany papíru (funkce duplexového tisku),
  • tiskněte v 50% rozlišení (text je při tomto zmenšení stále velmi dobře čitelný),
  • přejděte na ekonomický mód tisku (snižuje spotřebu barvy až o 30 %).
Tomuto „redukovanému“ tisknutí se samozřejmě nevyhněte při tisku oficiálních dokumentů. Na finančním úřadě k vám s daňovým přiznáním v polovičním rozlišení příliš shovívaví zřejmě nebudou.

Recyklace papíru

Věděli jste, že papír je možné recyklovat v průměru až 5krát? To už je pádný důvod, proč obsah starých šanonů vyhodit do modrého kontejneru. Pokud obsahují citlivé osobní údaje, je samozřejmě nutné využít skartovačku; stejný pohled ostatně sdílí i legislativa, konkrétně zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech.

Speciální recyklovaný papír můžete využít i při tisku. Je ale třeba dát pozor na to, aby šlo o materiál s tzv. sníženou prašností – tedy o papír, který neprodukuje při otěru příliš mnoho mikroskopických papírových částic. Mohou totiž výrazně urychlit zanesení posunovacího mechanismu tiskárny a způsobit jeho poškození.


reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist