https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-4-zpusoby-jak-snizit-spotrebu-a-pomoci-prirode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

4 způsoby, jak snížit spotřebu a pomoci přírodě

14.6.2022 02:00
Trápí vás vysoké výdaje za energie, nebo jen zkrátka chcete být šetrní k přírodě? Provoz domácnosti je jednou z oblastí, kde snížením spotřeby šetříte jak svou peněženku, tak životní prostředí. V článku si ukážeme čtyři příklady.
 

1) Vy ještě svítíte klasickými žárovkami?

Patříte k těm, kteří si před zákazem klasických žárovek vytvořili zásoby na několik let dopředu? Ceny úsporných žárovek či moderních zářivek nejsou nijak astronomické – naleznete kusy, se kterými se vejdete do několika desítek korun. Životnost je přitom mnohaletá, a tak se investice do úsporné žárovky po několika letech vrátí na úspoře za energie. Máte-li tedy doma ještě nástěnné světlo s klasickou žárovkou, se kterou si pravidelně svítíte večer na čtení, je nejvyšší čas na výměnu.

2) Místo horké vany raději vlažnou sprchu

Západní civilizace považuje za samozřejmost zdroj, který je pro velkou část světa nedostupným luxusem. Mluvíme o pitné kohoutkové vodě v každé domácnosti a prakticky každé stavbě. Je téměř absurdní, že zatímco stovky milionů lidí trpí akutním nedostatkem pitné vody, jen o pár tisíc kilometrů jinde se pitná voda používá ke koupeli, zalévání květin, či dokonce ke splachování toalety.

Snížit spotřebu vody přitom není těžké. Skloubit navíc můžete hned několik benefitů. Napouštíte-li si pravidelně horkou vanu, výrazné úspory dosáhnete už jen tím, že koupel vyměníte za sprchu. Pokud ještě navíc dokážete snížit teplotu vody a místo vařící koupele si dopřát vlažnou, či dokonce ledovou sprchu, výdaje snížíte ještě více (studená voda je levnější), navíc uděláte díky otužování i něco pro své zdraví.

Méně vody vyplýtváte i v případě, že přestanete mýt nádobí ve dřezu a pořídíte si myčku. A necháváte-li například po ránu část vody z kohoutku odtéct, nenechávejte ji nadarmo protéct do kanálu, ale napusťte ji do konve a zalijte s ní květiny.

3) Vyhýbejte se věcem na jedno použití

Jedním z největších znečišťovatelů planety je jednorázové vybavení. Na mysli máme různé kelímky, tácky, brčka, pytlíky, fólie apod.

Kromě toho ale můžete eliminovat i další jednorázové zboží – třeba nákupní tašku. Nenechte se ošálit tím, že vám dnes místo původně plastových nabízí v obchodech jednorázové vybavení ze dřeva, papíru nebo třeba bambusových listů. Finančně i environmentálně je nejlepší se jednorázové spotřeby zcela vyvarovat.

4) Auto nechte doma

Auto je zcela nepochybně jedním z nejdůležitějších vynálezů v historii lidstva. Nebylo ale zkonstruováno k tomu, abychom s ním jezdili nakoupit do obchodu, který se nachází tři ulice od domu. V docházkové vzdálenosti dejte přednost nejlevnějšími a nejekologičtějšímu pohonu, kterým jsme všichni od mala vybaveni – chůzi. Na delší vzdálenosti v rámci svého města se pak můžete pohybovat na kole nebo s pomocí MHD. A mezi městy můžete využít vlaky a autobusy. Nebude to asi ve 100 % případů, každý pokles intenzity automobilové dopravy se ale počítá.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist