https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-6-chyb-pri-zadosti-o-pujcku-ktere-vam-muzou-udelat-ze-zivota-peklo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

6 chyb při žádosti o půjčku, které vám můžou udělat ze života peklo

12.6.2017 12:50 (www.bezvamoney.cz)
Získat půjčku je dnes až příliš snadné a často nás nabídky poskytovatelů svedou, i když bychom se ve skutečnosti bez půjčených peněz obešli.
Získat půjčku je dnes až příliš snadné a často nás nabídky poskytovatelů svedou, i když bychom se ve skutečnosti bez půjčených peněz obešli.
Chystáte se vzít si půjčku? Možná i vy právě děláte některou z těchto chyb, jež vám mohou hodně znepříjemnit budoucnost. Získat půjčku je dnes až příliš snadné a často nás nabídky poskytovatelů svedou, i když bychom se ve skutečnosti bez půjčených peněz obešli.
 

Na druhou stranu se v životě přihodí situace, kdy si půjčit peníze prostě potřebujeme. Mnozí z nás ale dělají při žádosti o půjčku fatální chyby.

Neuvedete pravdivé informace do žádosti

Při vyplňování žádosti neuvedete všechny závazky a pravidelné platby, případně zkreslíte skutečné náklady na domácnost nebo uvedete vyšší výdělek, než opravdu máte. Je řada faktorů, které ovlivňují vaši schopnost splácet úvěr a výši splátek, kterou utáhnete. Pokud tyto informace zkreslíte, nejen že se dopouštíte podvodného jednání, zároveň si tak sami od začátku ztěžujete schopnost dát dohromady dostatek peněz na měsíční splátky. V takovém případě je splácení půjčky skoro nemožné, mnohem snáz a rychleji se dostanete do potíží s pravidelným splácením. Odtud je jen krok k zápisu v registru či exekuci.

Přijmete první nabídku

Říká se, že kdo rychle dává, dvakrát dává. V případě spotřebitelského úvěru to ale nemusí být pravda. Ti, co vás masírují svými reklamami po celý den ve všech médiích, nemusí být ve skutečnosti ti nejvýhodnější poskytovatelé.

Dřív, než podepíšete smlouvu o půjčce s některou bankou nebo finanční společností, porovnejte si jednotlivé nabídky pečlivě. Můžou se totiž opravdu dost lišit a vy tak můžete přeplatit velké peníze. Online srovnávače spotřebitelských úvěrů vám nejen pomůžou zorientovat se v nabídkách, ale i nastavit vámi požadované parametry a vyhledat pro vás tu nejvhodnější variantu. Obecně bývají výhodnější bankovní půjčky, protože mají nižší roční úrokovou sazbu. V současné době se ale nebankovní půjčky s výší úroků těm bankovním přibližují a stírají tak jejich konkurenční výhodu. Srovnání půjček by mělo být automatickým krokerm ještě předtím, než se závazně upíšete nějakému poskytovateli.

Neprověřujete společnost, u které se chcete zadlužit

S novým zákonem o spotřebitelských úvěrech sice přišla přísnější kritéria pro udělení licence, bez níž žádná společnost nesmí peníze půjčovat, přesto se nemůžete automaticky spoléhat na to, že budou všichni pravidla dodržovat a jednat korektně. I když se i v této oblasti blýská na časy, nevěřte nikomu, dokud si neověříte zkušenosti jiných žadatelů s daným poskytovatelem. Jejich názory najdete v recenzích, jež jsou běžně dostupné na internetu. Vyhnete se tak pochybným praktikám a předraženým úvěrům, či sankcím za nedodržení smlouvy.

Půjčíte si víc, než potřebujete

Našetřili jste si nějaké peníze na rekonstrukci koupelny, ale ještě vám něco chybí. Jenže nová koupelna už je opravdu nutná. Řešením je vyřízení půjčky. A když už žádáte, proč si nevzít víc a dopřát si letos opravdu luxusní dovolenou? A koupit si ty boty, co je obhlížíte každý den cestou z práce. A auto už nutně potřebuje nové zimní pneumatiky, ty by se taky mohly koupit, když už si žádáte o půjčku. A tak si půjčíte možná i dvojnásobek původně zamýšlené částky a výši splátek vyšponujete tak vysoko, že budete mít co dělat s tím, abyste je zaplatili.

Půjčit si zodpovědně znamená udělat si přesný rozpočet, kolik skutečně potřebujeme na dokončení rekonstrukce a půjčit si jen tuto částku.

Někdy prostě nelze mít všechno najednou, ale je možné mít klidné spaní, i když si půjčíte peníze. Jde jen o to, půjčit si nezbytně nutnou částku.

Žádáte o půjčku ze špatných důvodů

Některé věci by si měl každý z nás odpustit, jestliže mu příjem nedovolí si je pořídit. Nakupujeme na splátky drahou elektroniku, exotické dovolené, na kreditku sezónní výprodeje oblečení, které stejně nepotřebujeme, bereme si půjčky na vánoční dárky. Rozumnější je všechno tohle nadstandardní zboží nekupovat dřív, než na něj našetříme, nebo si na něj nevyděláme. Hodně lidí si najde druhé zaměstnání, aby si splnili svůj sen a pořídili si to, na co jim běžný plat nestačí. Bohužel mnohem víc je těch, kdo z pohodlnosti sáhnou po některé z půjček.

Z psychologického hlediska se ale úplně nejhůř splácí něco, co už dávno nemáme. V praxi je to například dovolená, na které jsme už byli a vzpomínky dávno vybledli, ale my ji stále ještě splácíme.

Máte hodně různých půjček a ztrácíte přehled

V obchodě si vezmete televizi na splátky, na kreditku si pořídíte dárky k vánocům a máte půjčku na nový nábytek do ložnice. K tomu splácíte hypotéku. A pak přijde nedoplatek za energie a vy nevíte kam sáhnout, protože máte hodně závazků. Vlastně už pomalu ztrácíte přehled, jestli jste zaplatili všechno včas. Příští měsíc byste měli dostat v práci mimořádné odměny, těmi by se dal nedoplatek uhradit, ale splatnost je už teď. Nabízí se rychlá nebankovní půjčka. Dluhová spirála se roztočila závratnou rychlostí.

Velké zadlužení vás může definitivně připravit o spánek. Ale dá se to napravit konsolidací půjček. Je řada bank, která vám sloučí všechny závazky do jedné půjčky, upraví splátku, často i umožní navýšit úvěr a vy tak získáte nezbytnou hotovost. Třeba na nedoplatek za energie.

Článek pro vás připravil nezávislý srovnávač finančních produktů Bezvamoney.cz. Pro více informací o aktuálních nabídkách na trhu navštivte www.bezvamoney.cz


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist