https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-8-domacich-eko-cisticu-ktere-si-vyrobite-behem-par-minut
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

8 domácích eko čističů, které si vyrobíte během pár minut

2.7.2011 08:31
Pro zářivou čistotu nepotřebujete převoněné chemikálie, které mnohdy nedělají dobře domácímu ani životnímu prostředí. Vyzkoušejte naše tipy na DIY eko čističe za pár korun, které vyrobíte během chvilky – a navíc fungují minimálně stejně dobře jako ty z drogerie.
 
8 domácích eko čističů, které si vyrobíte během pár minut Pro zářivou čistotu nepotřebujete převoněné chemikálie, které mnohdy nedělají dobře domácímu ani životnímu prostředí. Vyzkoušejte naše tipy na DIY eko čističe za pár korun, které vyrobíte během chvilky – a navíc fungují minimálně stejně dobře jako ty z drogerie.

Z několika ingrediencí hotový zázrak

Dle většiny návodů na domácí čisticí prostředky budete potřebovat jen několik základních surovin. Mnohé z nich už nejspíš máte doma – ocet, jedlou sodu, citron, mýdlo a esenciální oleje. Vlastnoručně vyrobené čističe můžete použít na povrch kuchyňské linky, na dlaždičky, porcelán i nábytek.

Pozor: Ocet a další kyseliny mohou poškodit mramor, granit, přírodní kámen a přírodní dřevo. Na tyto povrchy použijte čističe bez obsahu kyselých látek – ty je totiž naleptávají nebo mění jejich vzhled. Jedlá soda zase působí mírně abrazivně, proto s ní postupujte opatrně u leštěných povrchů.

Návody na domácí čisticí prostředky

Univerzální čistič povrchů

Smíchejte 500 ml octa, 250 ml vody, 20 kapek esenciálního oleje – směs nastříkejte na povrch a setřete hadříkem.

Prostředek na nádobí

Do vhodné nádoby slijte 250 ml kastilského mýdla, 250 ml vody a asi 15 kapek esenciálního oleje. Promíchejte, naneste na houbičku a můžete se vrhnout na špinavé nádobí.

Suchý pískový čistič

Po smíchání 250 ml jedlé sody (1 hrnek), 250 ml prací sody a 20 kapek esenciálního oleje vznikne ekologický pískový čistič pro drhnutí odolné špíny.

Odstraňovač vodního kamene

Přípravky k mytí koupelny nahraďte obyčejným octem, který rozpouští vodní kámen. Vyčistíte jím sprchový kout, umyvadlo, dlaždičky i pračku (do ní nalijte 1 litr octa a s prázdným bubnem spusťte prací program na 60 °C).

Šumivky do toalety

Připravte suchou směs z 500 ml jedlé sody, 150 ml kyseliny citronové a 60 kapek esenciálního oleje. Promíchejte a pomocí rozprašovače opatrně navlhčete vodou, aby vzniklá směs držela pohromadě (nesmí však začít šumět). Následně ji napěchujte do silikonových formiček a nechte přes noc uschnout. Vyloupnuté šumivky skladujte v uzavřené dóze a při čištění toalety vhoďte jednu přímo do mísy – spláchněte, až došumí.

Přípravek na mytí oken

Do rozprašovače nalijte 250 ml vody a 250 ml octa, nastříkejte na okno a setřete hadříkem. Doleštěte novinami nebo suchou utěrkou z mikrovlákna.

Přípravek na nábytek

Smíchejte 250 ml olivového oleje a 125 ml citronové šťávy. Nastříkejte na nábytek a stírejte suchým hadříkem. Nezapomeňte předem na malém kousku vyzkoušet, zda šťáva z citronu neponičí čištěný povrch.

Využijte přírodní čističe – poděkuje vám životní prostředí i vaše peněženka.


reklama


 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist