https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-agenture-ochrany-prirody-a-krajiny-cr-pomaha-v-ochrane-naseho-spolecneho-dedictvi-gis-esri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR pomáhá v ochraně našeho společného dědictví GIS Esri

1.3.2022 16:12
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Šaj / Agentura ochrany přírody a krajiny
Geografické informační systémy (GIS) nás ovlivňují na každém kroku. Využíváme je například, když jedeme do práce a hledáme nejvhodnější trasu bez ucpaných silnic. Velký význam mají také ve veřejné správě a neobejde se bez nich ani moderní ochrana přírody. Společnost ARCDATA PRAHA, s.r.o., dodává GIS Esri do mnoha státních a veřejných institucí, z nichž jednou je i Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR).
 
AOPK ČR zajišťuje odbornou i praktickou péči o přírodu a krajinu v České republice. Spravuje 24 chráněných krajinných oblastí a většinu národních přírodních rezervací a památek. Zabývá se také ochranou a mapováním druhů. Ze zákona poskytuje informace a data o ochraně přírody a za tímto účelem spravuje Informační systém ochrany přírody (ISOP). Ten představuje komplexní nástroj pro sběr, evidenci a poskytování dat na poli ochrany přírody. Jde vlastně o centrální datový sklad s webovými aplikacemi, mapovými službami a portálem pro jejich vyhledávání a prohlížení.

V současné době se připravuje nová modernizovaná verze ISOP, která pomůže péči o naši přírodu ještě zkvalitnit. Najdete v něm například Nálezovou databázi ochrany přírody, která má k dnešnímu dni více než 29,5 milionů záznamů o výskytu druhů na našem území. Z informací v ISOP čerpá veřejná správa, ale i odborná a laická veřejnost.

Významnou roli v pracovních procesech AOPK ČR s napojením na ISOP hrají i geografické informační systémy. Plánování péče o přírodu totiž nelze dělat bez dobrých analýz nebo mapových podkladů. Proto je důležité pracovat se softwarem, který dokáže všechny nasbírané informace o území, biotopech nebo druzích sjednotit. AOPK ČR proto už mnoho let využívá software ArcGIS. Jednotlivé aplikace jsou zde vzájemně propojené a usnadňují tak práci v terénu i v kanceláři. GIS však neslouží jen zaměstnancům AOPK ČR a odborným pracovníkům, ale i široké veřejnosti. Příkladem je i tato aplikace s tipy na výlety do přírody.

Podívejte se sami, jak AOPK ČR tyto technologie využívá ke své práci a v následujícím videu nahlédněte do běžného pracovního dne jejích zaměstnanců.

Pokud vás využití GIS v ochraně přírody a životního prostředí zaujalo, zde jsou další příklady organizací, kterým software ArcGIS s ochranou přírody pomáhá.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist