https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-blsansky-chlum-s-novou-podobou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Blšanský chlum s novou podobou

7.7.2013 18:39 (www.blizprirode.cz)
Krajina Blšanský chlum
Krajina Blšanský chlum
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | www.blizprirode.cz
Bývalé vojenské prostory dnes většinou zejí prázdnotou a veřejnost je možná i proto řadí mylně k neudržovaným a zdevastovaným lokalitám. Málokdo však tuší, že tato místa hostí vzácné rostliny a živočichy, kteří se dnes nacházejí na červených seznamech ohrožených druhů. Území je tak potřeba udržovat a pečovat o ně. Jedním z prostorů, které tuto pomoc potřebují, je Blšanský chlum. O jeho zachování usiluje projekt Natura v zeleném aneb Management evropsky významných lokalit ovlivněných vojenskou činností, který realizuje občanské sdružení DAPHNE ČR – Institut aplikované ekologie v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě.
 

Dnes evropsky významnou lokalitu nedaleko Loun užívala ke svému výcviku armáda až do roku 1989. Díky němu zde vznikly pestré mozaiky biotopů, kde se střídají nízké a řídké trávníky s hustšími travinobylinnými stanovišti a rozptýlenými keři. Blšanský chlum a jemu podobná místa jsou pro svou charakteristiku (obnažený substrát) vyhledávaná například vřetenuškou pozdní, přástevníkem kostivalovým nebo kozincem rakouským, kteří se dříve objevovali po celém území České republiky. Dnes se jejich jména vyskytují na červených seznamech ohrožených druhů rostlin a živočichů a často přežívají jen ojediněle.

Pastva na Blšanském chlumu
Pastva na Blšanském chlumu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | www.blizprirode.cz

Náletům brání pastva

Obnovit lokalitu pomáhá projekt Natura v zeleném, jehož součástí je v pilotní fázi také Načeratický kopec (okr. Znojmo). V Blšanském chlumu ekologové v loňském roce odstranili nálety na rozloze necelých 10 ha. Jejich opětovnému rozšíření má zabránit několikafázová pastva zhruba stočlenného stáda ovcí a koz. V letošním roce zde pastva trvala od dubna do začátku července a bude pokračovat také v říjnu. Podobný rozsah pastvy je plánován i v příštím roce.

Projekt Natura v zeleném je součástí programu NET4GAS Blíž přírodě. Jeho smyslem je tyto unikátní přírodní lokality také představit veřejnosti a vzbudit tak zájem o jejich ochranu. O Blšanském chlumu se turisté mohou více dozvědět z instalovaného informačního panelu a určitě ocení také obnovenou studánku s posezením a výhledem do nedalekého Českého středohoří. Podrobné informace o lokalitě najdete na internetových stránkách www.blizprirode.cz.

Blšanský Chlum

Blšanský Chlum je zajímavou dominantou lounské krajiny. Tento neovulkanický suk ve tvaru nesouměrného hřibu patří do jihozápadní části Českého středohoří. Díky lomové činnosti (ještě ve 30. letech 20. století se zde občas ručně těžilo) jsou zde viditelné geologické fenomény a je patrná sloupcovitá a kulovitá odlučnost. Blšanský Chlum je od roku 2005 vyhlášen jako evropsky významná lokalita (součást soustavy Natura 2000) a od roku 2012 je součástí projektu Natura v zeleném.


reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist