https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-budte-eko-aneb-jak-setrit-prirodu-i-malickostmi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Buďte eko aneb Jak šetřit přírodu i maličkostmi

9.1.2024 10:40
Foto | Jan Kopřiva / Unsplash
Co se týče životního prostředí, čelí naše příroda neustálému tlaku. Změny klimatu, znečištění a úbytek přírodních zdrojů se stávají stále naléhavějšími problémy. Řešení se často zdá příliš komplikované a nákladné, přitom k udržitelnosti a ochraně může jednoduchými kroky přispět každý. A právě některé z těchto kroků vám v dnešním článku představíme.
 

Začněte u nápojů

Každý má svůj oblíbený nápoj, který si během dne rád dopřeje. Ať už je to minerální voda, pivo nebo třeba limonáda. Avšak konzumace těchto nápojů může mít nepříznivý vliv na planetu. Jak tedy na nápojích ušetřit životní prostředí i peníze?

Recyklujte

Recyklace či úplné omezení spotřeby PET lahví a plechovek je prvním krokem na cestě k udržitelnějšímu životu. Plastové lahve navíc můžete použít vícekrát: napusťte si do nich vodu, například když se chystáte jít cvičit.

Využijte SodaStream

Jestliže máte rádi perlivé nápoje, proč za ně utrácet každý den a zahlcovat planetu plastem navíc? Raději investujte do zařízení, jako je SodaStream, které vám vodu naperlí pomocí CO2 bombičky. A pokud preferujete limonády, stačí přidat sirup. Noste si vlastní hrnek Kupujete si cestou do práce kávu? Zamyslete se, kolik papírových kelímků takto spotřebujete za měsíc nebo za rok. Místo toho si raději vezměte svůj vlastní hrneček. Mnohé kavárny vám díky tomu navíc dají i slevu.

Recyklace a upcyklace

Toto téma už jsme trochu nakousli, pojďme si ho ale přiblížit. Každý den produkuje každý z nás určité množství odpadu, které ale mnohdy neskončí tam, kde má. Toto lze minimalizovat důslednou recyklací. U většiny výrobků najdete na obale informaci, zda jej lze recyklovat, případně i jak. Pokusit se můžete také o upcyklaci, tedy nalezení jiného využití pro danou věc – z PET lahví uděláte květináčky, staré tričko přešijete na plátěnou tašku. Odpad snížíte i využíváním jiných než například jednorázových tašek, do obchodu si doneste třeba bavlněnou nebo tu, kterou jste koupili při minulém nákupu.

Udržitelné cestování

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak přispět ke snížení znečištění planety, je změnit způsob dopravy. Stačí, když místo auta využijete hromadnou dopravu, kolo nebo zkrátka půjdete pěšky. Zkuste se také vyhnout letům na krátkou vzdálenost, při nichž se do ovzduší vypouští nadměrné množství škodlivin.

Energetická účinnost

I malé úpravy ve vašem domě mohou znamenat úsporu energie. Vyměňte klasické žárovky za energeticky účinné LED zářivky a vypínejte elektrické spotřebiče, když je nepoužíváte. I takové maličkosti mohou snižovat spotřebu energie, a tím šetřit přírodu. Dlouhodobé výsledky v tomto ohledu přinese investice do fotovoltaiky.

Neplýtvejte vodou

Zbytečně neplýtvejte vodou. Opravte jakákoli poškození vodovodního potrubí způsobující úniky a používejte vodu s rozumem. Můžete ji šetřit i při mytí nádobí, sprchování nebo třeba při čištění zubů – naneste pastu na kartáček, namočte, vypněte vodu, vyčistěte si zuby a opět ji pusťte až při vyplachování. Netřeba mít vodu zapnutou po celou dobu čištění zubů, když ji nevyužijete.

Nakupujte s rozmyslem a kompostujte

Problém mnohdy spočívá i v plýtvání potravinami. Stačí si na začátku týdne vytvořit jídelníček na několik dní dopředu a nakoupit ingredience přesně podle něj. Nejenže ušetříte peníze, ale navíc nebudete zbytečně plýtvat potravinami, když koupíte jen to, co doopravdy spotřebujete. Zbytky potravin a odřezky pak můžete kompostovat.

Vzdělávejte se

Není to jen o chování, ale i o vzdělávání a informování se. Zjistěte si více o životním prostředí a jak konkrétně můžete přispět k jeho ochraně. Podívejte se, jak lze podpořit různé organizace a projekty, které bojují za udržitelnost.

Šetřit přírodu a usilovat o udržitelnost nemusí být nic složitého. Maličkosti v našem každodenním životě mohou mít velký vliv na ochranu životního prostředí. Začněte s těmito drobnými kroky a sledujte, jak se mění svět k lepšímu.

Kateřina Houšková

Copywriter

Psaní se věnuje od roku 2017, kdy začínala v redakci online magazínu. Přes něj se v roce 2019 dostala ke copywritingu, u nějž už zůstala. Na přání klienta s pečlivostí zhotoví srozumitelné texty, které osloví. Některé z nich naleznete také na produktvdetailu.cz.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist