https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-casopis-ochrana-prirody-o-fenomenu-labe-a-labskeho-udoli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Časopis Ochrana přírody o fenoménu Labe a labského údolí

9.5.2019 10:16 (Ochrana přírody)
Tentokrát na téma fenoménu řeky Labe a labského údolí, unikátu hodného ochrany.
Tentokrát na téma fenoménu řeky Labe a labského údolí, unikátu hodného ochrany.
Úvodní článek Hadrije Härtela v rubrice Z naší přírody pojednává o fenoménu řeky Labe a labském údolí. Čtenáře nabádá nahlížet na řeku jako na jeden přírodní systém bez ohledu na státní hranice. To, že se na našem území nachází v porovnání se sousedním Německem jen menší úsek přírodě blízké řeky, nesnižuje nijak jeho hodnotu. Naopak nás zavazuje k jeho ochraně.
 

Rubrika Výzkum a dokumentace nabízí ve sledu tři články. První, zaměřený na bahnité náplavy v ČR a na Labi od autorů Vladimíra Bejčka a Evy Volfové. Druhý, navazující článek Jana Hradeckého a kol. o bilanci sedimentů a jejich dynamice v korytech řek. A třetí o klimatických změnách a jejich vlivu na bilanci povodí Labe po Drážďany.

Negativní dopad na teritoria bobra evropského na řece Labi v případě realizace stavby plavebního stupně Děčín shrnuje ve svém článku Jitka Uhlíková. Iris Brunar z Německa pak článkem Mýty plavebního stupně Děčín na téma navazuje a oponuje zažitá „klišé“ této stavby.

O studii proveditelnosti kanálu D-O-L v článku z rubriky Ochrana přírody polemizuje Petr Havel.

Milan Růžička popisuje vývoj návrhu na vyhlášení evropsky významné lokality Louky u Přelouče a o aktualizaci Koncepce zprůchodnění říční sítě České republiky se dozvíme z článku Zdeňka Vogla.

O tom, zda krkonošští tetřívci přežijí rok 2040, se ve svém článku zamýšlí Jiří Flousek. Za posledních 40 let se totiž počet tetřívků, který původně obýval celé území České republiky, snížil o 80 %.

Rubrika věnovaná historii ochrany přírody nás článkem Tomáše Hrdinky zavede do Výzkumného ústavu vodohospodářského T.G. Masaryka, který byl založen přesně před 100 lety. V článku Pavla Pešouta se seznámíme s profesorem Jaromírem Klikou (1888 – 1957), vůdčí osobností poválečné ochrany přírody.

Skutečnost, že krajina labského údolí přitahovala romantické malíře již v 19. století, a že kaňon Labe byl kolébkou evropské turistiky, se dozvíme od Zdeňka Patzelta.

Rozhovor přinášíme tentokrát s náměstkem ministra životního prostředí ČR pro řízení sekce ochrany přírody Vladimírem Dolejským.

Přejeme příjemné čtení.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist