https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-cestovat-zelene-aneb-jak-se-na-cestach-chovat-setrne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Cestovat zeleně aneb jak se na cestách chovat šetrně

13.4.2022 11:00
Zdroj | Freepik
Cestovat zeleně neznamená obléci se do maskáčů a sednout na první letadlo. Je to výraz pro cestování, při kterém co nejméně zatížíte životní prostředí. A jak na to?
 
Pokud přemýšlíte, jak začít svou zelenou cestu, máme pro vás řešení. Zde je 8 jednoduchých způsobů, jak cestovat bez pocitu viny za svou uhlíkovou stopu.

Proč byste chtěli cestovat ekologicky

Nejprve si proberme několik důvodů pro ekologické cestování. Jedním z jasných důvodů je, že je to lepší pro naši planetu. Emise CO2 z letectví, automobilů a dalších druhů dopravy významně přispívají ke globálnímu oteplování. Důsledky globálního oteplování jsou dost katastrofální. Od ztráty biologické rozmanitosti až po záplavy velkých měst.

Kromě rezervace ubytování šetrného k životnímu prostředí existuje bezpočet dalších způsobů, jak snížit dopad vašich cest na životní prostředí.

1. Nelétejte

Nejlepší způsob, jak snížit emise CO2, je prostě nelétat. Ale pokud potřebujete letět, je nejlepší vyhnout se létání na příliš krátké vzdálenosti za sebou. Ze všech různých způsobů dopravy způsobuje letectví na krátké vzdálenosti největší znečištění na kilometr. Jeden krátký let je samozřejmě lepší než jeden dlouhý let, ale ještě lepší je jet vlakem.

2. Pokud letíte: kompenzujte své emise CO2

Při rezervaci letu použijte vyhledávač letů, který zdarma kompenzuje emise CO2 vašeho letu. tyto vyhledávače získávají provizi z každé letenky, kterou prodají a použijí ji ke kompenzaci vašich emisí výsadbou stromů nebo investicemi do projektů solárních panelů v Indii.

3. Zapomeňte na Business class

Pravděpodobně jste o něm nikdy nepřemýšleli, ale létání v ekonomické třídě je ve skutečnosti šetrnější než v business třídě. Je to tím, že ekonomická třída přepraví více lidí a je tak mnohem efektivnější.

4. Zajistěte se pro nenadálé události

K cestování patří i určitá míra jistoty, že když se něco stane, bude o vás postaráno. Správné cestovní pojištění totiž potěší nejen vaši peněženku v případě nemoci nebo úrazu, ale patří paradoxně i k "zelenému cestování". A to zejména proto, že si vás lékaři a nemocnice nebudou předávat jako horký brambor a případné ošetření bude účelné, efektivní a bez zbytečných převozů a přejezdů do lékařských zařízení, které vás budou schopny ošetřit. Srovnání cestovních pojištění na českém trhu je to nejmenší, co pro své zelené cestování můžete udělat.

5. Spolujízda

Spolujízda je skvělý způsob, jak sdílet náklady na benzín, snížit emise CO2 a poznat nové lidi. V dnešní době můžete najít parťáky na cestu jednoduchým způsobem pomocí aplikace. V tomto způsobu cestování ale spoléháte mnohdy na řidičské umění neznámých lidí, takže jedním z logických tahů je mít dobré cestovní pojištění. Kalkulátor cestovního pojištění pro rok 2022 vám může pomoci vybrat to nejvhodnější pro váš způsob cestování.

6. Nejezte (tolik) masa

Masný průmysl, zejména hovězí, je zdaleka největším světovým znečišťovatelem. Podle některých odborníků by vzdát se spotřeby živočišných produktů mohlo snížit uhlíkovou stopu více než auta.

Když tedy cestujete, jezte co nejméně živočišných produktů. Samozřejmě se to nemusíte omezovat jen na dovolenou. Je obrovský rozdíl, jestli doma jíte méně nebo žádné živočišné produkty.

7. Nepodporujte turistické atrakce se zvířaty

Už jste někdy viděli ty fotky cestovatelů pózujících s tygry? Tygři jsou často utlumeni sedativy a mnohdy žijí ve špatně udržovaných klecích. Vynechte také projížďky na slonech, výcvik slonů rozhodně neprobíhá v rukavičkách a pokud milujete přírodu, bude vám zvířat spíše líto.

Divoká zvířata jsou z nějakého důvodu divoká a nejsou vhodná k tomu, aby sloužila jako turistická atrakce. Jediný způsob, jak sloužit jako atrakce, je, když je uvidíte ve volné přírodě.

8. Přineste si vlastní tašky, láhve a ekologické produkty

Vezměte si s sebou vlastní sprchové produkty v opakovaně použitelných lahvičkách, abyste nemuseli používat hotelové minišampony a tělová mléka. Přineste si vlastní láhve na vodu, které si můžete doplnit, a vlastní tašky, abyste nemuseli zvýšit spotřebu plastů v místě, kde jste na dovolené.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist