https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-chcete-pasivni-dum-naucte-se-hospodarit-s-vodou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Chcete pasivní dům? Naučte se hospodařit s vodou

29.1.2021 08:53
Pojem pasivní dům pochází z Německa a představuje stavbu, která splňuje dobrovolná, ale přísná kritéria energetických úspor v oblasti provozu domu. Mezi taková kritéria patří mimo jiné i hospodaření s vodou. Můžete se soustředit jak na šetrnější využívání pitné vody, tak i vody dešťové nebo tzv. vody šedé.
 

Myslete dopředu

Jestliže si takový pasivní dům chcete postavit, musíte přemýšlet už při plánování. Abyste zajistili efektivní a úsporné hospodaření s vodou, je nutné začít od začátku, tedy už při plánování rozvodů vody. Proto je dobré držet se těchto kritérií:

      ● Mějte co nejkratší rozvody vody,
      ● co nejméně rozvodů veďte v obvodové stěně, raději využijte vnitřních příček,
      ● výtokové baterie umísťujte co nejblíže zásobníkům teplé vody,
      ● odpadové potrubí by mělo mít dostatečný spád,
      ● vyvarujte se cirkulaci teplé vody.

Využívejte dešťovou vodu

Dešťová voda je doslova dar z nebes. Můžete ji využít k zalévání zahrady nebo v domácnosti. Ptáte se jak? Tento druh vody se dá použít na praní, umývání různých povrchů nebo také ke splachování záchodů. Tímto vším šetříte pitnou vodu.

Desatero hospodaření s vodou na závěr

Na pasivní dům není nikdy pozdě. I když nemáte dům postavený přesně podle norem pasivních domů, můžete se k tomu alespoň přiblížit svým rozumných a úsporným chováním. Máme pro vás na závěr pár tipů, které vám zajistí lepší využívání vody ve vašem domě.

    1. Úsporné baterie a perlátory

    Páková vodovodní baterie vám oproti kohoutkové ušetří až 60 % spotřeby vody. Velmi úsporné jsou i termostatické baterie.

    2. Sprcha místo vany

    5minutová sprcha je oproti 70litrové vaně šetrnější nejen k přírodě, ale i k vaší peněžence.

    3. Přemýšlejte, než spláchnete

    Moderní záchody spotřebují na jedno spláchnutí téměř o polovinu méně vody než záchody starší. Ty spotřebují na jedno obyčejné spláchnutí cca 8 litrů vody.

    4. Poperte se s praním

    Pračku nevybírejte pouze na základě designu, ceny nebo spotřeby energie, ale taky na základě spotřeby vody. Moderní pračky nabízí přívod vody už i ze solárních panelů nebo zásobníku očištěné dešťové vody. Vždy perte, až když je pračka plná.

    5. Je dobré míti dobré mytí

    Pokud máte tu možnost, pořiďte si myčku. Jestliže na myčku nemáte v kuchyni prostor nebo si myslíte, že se vám nevyplatí, myjte nádobí ve dřezu. Nikdy ho neumývejte nádobí pod tekoucím proudem vody, pod tím pouze oplachujte. Zde platí stejné pravidlo, jako u pračky, zapínejte myčku až když je plná.

    6. Nebojte se vodu vypnout

    Čistím si zuby, vypnu vodu. Mydlím si ruce, vypnu vodu. Pěním si hlavu ve sprše, vypnu vodu. Je to jednoduché.

    7. Stačí kapka a litry vody jsou pryč

    Kapajícím kohoutkem vám může denně utéct až 24 litrů vody denně. Použijte jednoduchou matematiku a spočítejte si, kolik litrů vody to může být za rok. Výsledek je 9 m³.

    8. Odmočte si nádobí, ne ruce

    Velmi špinavé nádobí nechejte předem odmočit.

    9. Úsporný úklid

    Mikrotenové utěrky plní dobře svou práci už při nepatrném množství vody. Nemáchejte při úklidu hadru pod tekoucím kohoutkem, raději si napusťte kbelík.

    10. Nezapomeňte na rostliny

    Rostlinky můžete zalévat i dešťovou vodou, ta je pro ně dokonce vhodnější, protože je přirozeně měkká. Zalévejte ráno nebo večer, přes den se voda rychleji vypařuje.

reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist