https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-chlumska-hora
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Chlumská hora

19.10.2023 14:37
Informační tabule po opravě.
Informační tabule po opravě.
Zdroj | ČSOP
Chlumská hora se nachází u Manětína severně od Plzně. Má nadmořskou výšku 651 a je jednou z typických „stolových hor“, kterých je na pomezí Plzeňského a Karlovarského kraje několik. Vznikly díky sopečné činnosti ve třetihorách a dnes tvoří dominanty zdejší krajiny a vesměs i cenné přírodní lokality.
 
Chlumská hora je v přírodovědných kruzích známa především jako lokalita výskytu endemického jeřábu manětínského, stromu, který se nevyskytuje nikde jinde na světě. Poznat ho lze poměrně snadno díky růžovým prašníkům v bílých květech. Odhaduje se, že zde koste kolem tisíce jedinců tohoto druhu. Potkat ho zde však snadné není, neboť roste vesměs na nepřístupných skalních svazích.

Zajímavých druhů je zde však mnohem více. Nejen o nich se můžete dozvědět z informační tabule, kterou nedaleko vrcholu kopce nainstaloval v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě Český svaz ochránců přírody Alter Meles, který zde ve spolupráci se Střední lesnickou školou ve Žluticích vyvíjí různé aktivity, mimo jiné i mapování výskytu zmíněného jeřábu manětínského.

Informační tabule před opravou.
Informační tabule před opravou.
Zdroj | ČSOP

Informační tabule byla vytvořena již v roce 2011. Dosti extrémní přírodní na vrcholu izolované hory se však na její podobě za ty roky podepsaly. Proto byla zde v těchto dnech instalována tabule nová. Dovede Vás k ní odbočka zelené turistické značky z Manětína. Z místa se otvírá krásný výhled jižním až jihozápadním směrem.

Český svaz ochránců přírody je spolek lidí, kteří mají rádi přírodu a chtějí ji aktivně chránit. V současné době máme téměř 7000 členů. Mezi námi jsou profesionální odborníci i nadšení dobrovolníci, dospělí i děti. Každý může pomoci. Máte rádi přírodu? Přidejte se k nám! Více informací naleznete na www.csop.cz.

Společnost NET4GAS je spolehlivým a bezpečným provozovatelem přepravní soustavy pro zemní plyn v České republice a rozvíjí odpovědnou politiku ochrany životního prostředí s ohledem na současné a budoucí generace. Od toho se odvíjí nejen její odpovědné podnikání, ale také dlouhodobá strategie firemní filantropie realizovaná od roku 2007 v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě. Je dlouholetým generálním partnerem Českého svazu ochránců přírody, se kterým se podílí na zpřístupnění přírodně cenných lokalit veřejnosti, a také celostátních přírodovědných soutěží Zlatý list a Ekologická olympiáda, které pořádá Sdružení mladých ochránců přírody ČSOP. Více informací o programu a zpřístupněných lokalitách najdete na www.blizprirode.cz.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist