https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-chranena-priroda-u-sousedu-co-stoji-za-to-videt-v-nemecku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Chráněná příroda u sousedů: Co stojí za to vidět v Německu?

26.2.2019 09:40 (ČSOB)
Tuleni na plážích, tajuplné sprévské kanály a nejčistší jezero Německa. Vybrali jsme pro vás nejkrásnější chráněné krajinné oblasti našich sousedů, do kterých se můžete podívat třeba během víkendů nebo státních svátků.
 

Lachtani na wattovém pobřeží

Jen necelých osm set kilometrů od hranic České republiky na vás čekají procházky po písčitém dnu moře, nekonečné obzory, vítr ve vlasech a vůně mořské trávy. Národní park Šlesvicko-holštýnské wattové neboli mělčinové moře patří mezi klenoty německé přírody a je právem zařazeno na seznam UNESCO. Jedná se o pruh moře, které při každém odlivu na šest hodin odhalí své dno, a vy tak můžete "suchou" nohou přejít klidně z ostrovu na ostrov.

Doporučujeme třeba šestikilometrovou vycházku z Dagebühlu na ostrov Oland. Při procházce po dně moře uvidíte ptáky lovící v písku měkkýše a malé rybky, nespočet krabů a krabů poustevníčků, šneky, mořské hvězdice a při troše štěstí také tuleně nebo lachtany vyhřívající se na sluníčku. Po procházce si dopřejte výborné rybí pokrmy v některé z přímořských restaurací a odpočinout si můžete v typických kukaních přímo na pláži.

"Holandsko" za humny

Biosférická rezervace Sprévský les leží sto kilometrů jihovýchodně od Berlína a svou malebností vám doslova učaruje. V celé oblasti Dolní Lužice najdete bezmála pět se kilometrů sjízdných vodních kanálů, a tak vám nic nebrání si pronajmout lodičku a poznat Sprévský les z vodní hladiny. Nebojte se, voda zde je klidná a mělká a výlet na lodičkách se hodí i pro rodiny s dětmi. Zakusovat k tomu můžete výborné sprévaldské okurky a další pochutiny.

Celá oblast je v Německu velmi známá a abyste se vyhnuli náporu turistů, doporučujeme Sprévský les navštívit ve všední dny. Jedině tak si vychutnáte rajský klid i uklidňující zeleň listnatých stromů, pod jejichž větvemi budete proplouvat. A až vás omrzí lodičky, můžete se za poznáním tradic vydat do skanzenu Freilandmuseum Lehde, kde se dozvíte, jak se ve Spreewaldu ještě v minulém století žilo, nebo se na kole či elektrokole vydat Spreewald prozkoumat po tzv. Okurkové cyklostezce.

Tip: Před cestami za hranice si vždy sjednejte pojištění od zahraničí. Na stránkách ČSOB Pojišťovny si ho sjednáte s 10 % slevou a už od 15 Kč za den.

Historie i příroda v jednom

Vápencové štíty Berchtesgadenských Alp vás přivítají necelých dvě stě kilometrů od českých hranic. Nemusíte být zrovna horolezci, abyste si návštěvu Berchtengadenských Alp užili - na své si zde přijdou jak milovníci přírody, tak historie. Poměrně malá výseč Alp je doslova nabitá atrakcemi, a to v tom nejlepším slova smyslu.

Z rána doporučujeme vydat se na původně Hitlerovo sídlo Orlí hnízdo, tedy německy Kehlsteinhaus, které se tyčí nad celou oblastí ve výšce bezmála dvou tisíc metrů, odpoledne si zaskočte do solných dolů, kde se svezete vláčkem, sjedete si dvě skluzavky a povozíte se na voru, a dnem můžete zakončit procházkou okolo nejčistšího německého jezera Königssee. Nad vodní hladinou si všimněte rozeklaného štítu Watzmana, druhé nejvyšší hory Německa, kterou má ve své sbírce dobytých alpských vrcholů nejeden vysokohorský turista. Pokud si chcete jezero prohlédnout shora, ale nechce se vám absolvovat výšlap na vyhlídku Archenkanzel, sedněte na lanovku a vyjeďte na vrchol Jenneru, odkud se vám naskytne úchvatný výhled na Alpy.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist