https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-chranime-klima-a-ukazujeme-ostatnim-jak-na-to
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Chráníme klima a ukazujeme ostatním, jak na to

21.12.2021 15:26 | BRNO (Ekologický institut Veronica)
Ekologický institut Veronica je známou neziskovou organizací, která působí na poli ekoporadenství a vzdělává děti i dospělé o ochraně přírody a klimatu. Několik posledních let zaměřujeme naši činnost (nejen) na osvětu týkající se klimatické krize.
 
Díky podpoře ze Státního fondu životního prostředí jsme v posledních dvou letech zrealizovali dva významné klimatické projekty s velkým dosahem i dopadem.

Hodina Země propojuje lidi po celém světě v úsilí o ochranu klimatu

Celosvětová kampaň Hodina Země má za úkol zvýšit povědomí o klimatické krizi. Po celém světě poslední sobotu v březnu, již od roku 2007, symbolicky zhasínají obce, města a jejich dominanty. I přesto, že si současná situace vynutila změnu a lidé místo oslavy v ulicích zůstávali doma, v České republice zhaslo 140 obcí a měst, z toho 17 statutárních. Důležitější než symbolické jednohodinové zhasnutí jsou ale klimatické závazky jednotlivých obcí. A ty jsou letos významnější než předchozí roky a týkají se i uhlíkové neutrality.

Hodiny Země se každoročně účastní tisíce jednotlivců, které jsme motivovali k přijetí vlastního závazku pro snížení jejich dopadu na klima. Mezi osobní klimatické závazky patřilo především méně létat, méně jezdit autem, méně jíst maso nebo méně topit. Společně se lidé zavázali uspořit ve svých domácnostech na 3300 tun CO2.

Přehled subjektů zapojených do Hodiny Země 2021
Přehled subjektů zapojených do Hodiny Země 2021
Planetu chceme s klidným svědomím přenechat dalším generacím,” říkají studenti z letošní CO2 ligy.

CO2 liga je celoroční vzdělávací program, který zprostředkovává žákům informace o globální klimatické krizi, o změnách, které můžeme očekávat v České republice, o možnostech, jak se na ně připravit a jak změnu klimatu zmírňovat. Do programu se každoročně zapojuje na 80 škol.

Účastníci plní mise na záchranu planety, kdy se snaží symbolicky naplnit závazky Pařížské dohody a nedopustit oteplení planety o více než 1,5 stupně. Zabývají se problémem z pohledu sebe, své rodiny, školy, obce i státu. CO2 liga se zaměřuje nejen na vnitřní motivaci žáků a na jejich spolupráci, ale i na předávání zkušeností spolužákům a na kroky vedoucí ke změnám v obcích.

Ukázalo se, že když člověk chce a má dobrý důvod pro změnu, pevnou vůli najde. Zkrátka, dát do toho své srdce!!! A ta velká radost je krásnou odměnou. Jsme odhodlány svá opatření i nadále dodržovat i u ostatních členů rodiny. Naší snahou také postupně bude rozšířit svá opatření. Ale zároveň si uvědomujeme, že je to běh na dlouhou trať. Ale důležité je začít. A to už jsme udělaly,” popisují své pocity z CO2 ligy studentky Gymnázia a SOŠZE Vyškov.

Studenti Gymnázia Josefa Jungmanna shrnují svoji účast: “Program nás donutil ještě více se nad tím zamyslet a přemýšlet o tom, jak dál bychom mohli pomáhat při záchraně naší krásné a jedinečné planety, abychom mohli s klidným svědomím planetu přenechat dalším generacím.

Foto ze závěrečné konference CO2 ligy v Senátu PČR v Praze.
Foto ze závěrečné konference CO2 ligy v Senátu PČR v Praze.

Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.

Vzdělávejte se s Ekologickým institutem Veronica

Připravujeme pro vás řadu vzdělávacích materiálů, které jsou k dispozici na webu www.veronica.cz. Doporučujeme tyto zajímavé stránky:
Ochrana klimatu – učební text
Klimatický glosář
Ekomapa - vaše ekologická navigace
Soubor klimatických aktivit do výuky na školách (pište si o něj, zašleme: hostetin@veronica.cz)
www.neletam.cz

Vzdělávací aktivity Veroniky probíhají především v Centru Veronica Hostětín
Vzdělávací aktivity Veroniky probíhají především v Centru Veronica Hostětín

Líbí se vám, co děláme? Buďme v kontaktu.

Moc rádi vám budeme posílat inspiraci z ochrany přírody a klimatu nebo se s vámi uvidíme při našich akcích v Brně či Hostětíně.

Web Ekologického institutu Veronica
Web Centra Veronica Hostětín
Facebook Ekologického institutu Veronica
Facebook Centra Veronica Hostětín
Newsletter RozVerky
Kalendář akcí

Kdo je Ekologický institut Veronica?

Ekologický institut Veronica je profesionální pracoviště Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Veronica. Svou expertní a vzdělávací činností poskytuje interpretaci odborných environmentálních témat. Působí v Brně a v Hostětíně, zabývá se jak městským, tak venkovským prostředím. Aktivity rozvíjí v širokém záběru od místního detailu po mezinárodní souvislosti „z Hostětína po Evropu“.

Veronica vydává od roku 1986 stejnojmenný environmentálně kulturní časopis, založila a rozvíjí ekologické poradenství v České republice a vybudovala Centrum Veronica Hostětín, kde ověřuje teoretické poznatky na modelových projektech udržitelného rozvoje.

Odborná a vzdělávací činnost je určena pro nejširší veřejnost, odborníky, představitele a pracovníky veřejné správy, vzdělávací instituce, jiné nevládní organizace, učitele a studenty středních i vysokých škol, malé a střední podniky.

Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist