https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-chripka-covid-a-ty-ostatni.na-jake-nemoci-si-dat-pozor-nejen-v-zime
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Chřipka, COVID a ty ostatní... Na jaké nemoci si dát pozor (nejen) v zimě?

21.12.2021 10:09
Ačkoli se pod vlivem pandemie může zdát, že všechny ostatní nemoci zmizely, není tomu tak. K běžným zimním onemocněním patří taky obvykle méně závažné chřipka a nachlazení. Prevence je u všech podobná, léčba závisí na konkrétních projevech a závažnosti.
 

Rozpoznat jednotlivé nemoci je oříšek...

...alespoň z laického pohledu. Obecně se nejsnáze vypořádává s nachlazením. Pro něj je typická rýma, kašel, bolest v krku a maximálně zvýšená teplota. Chřipka trvá obvykle o něco déle a projevuje se horečkou, zimnicí, bolestí hlavy, svalů a kloubů a později suchým kašlem. COVID-19 je nejzáludnější mj. kvůli individuálnosti příznaků. Obzvlášť současná mutace delta svými projevy (bolesti hlavy, rýma, zvýšená teplota, zimnice, bolest svalů, únava, ztráta chuti k jídlu) balancuje na hraně mezi chřipkou a nachlazením. Na tlumení bolestí hlavy existuje řada dostupných preparátů v lékárnách

Lékaře kontaktujte telefonicky

Pokud vás přepadne nějaký bacil, konzultujte svůj stav s lékařem - a to nejprve telefonicky, abyste neohrozili sebe ani ostatní. Praktický lékař vyhodnotí, o jakou nemoc by se mohlo jednat, a doporučí vám buď vhodné léky, osobní vyšetření nebo vypíše žádanku na PCR test ověřující přítomnost koronaviru v těle. Při virových onemocněních se přistupuje primárně k léčbě jednotlivých příznaků. Důležité je také dodržovat klidový režim a dostatečně pít.

Zapracujte na posílení imunity

Prevence „zimních“ nemocí spočívá zejména v posilování imunity. Nejde jen o vitamín C, ale řadu dalších látek, které se na imunitě podílejí. Do stravy proto zařaďte hodně ovoce a zeleniny, celozrnných produktů, ořechů, vajec, ryb a mléčných výrobků. Imunitu zvyšuje také pravidelná pohybová aktivita (nejlépe na čerstvém vzduchu) a dostatečný odpočinek. Kromě toho dbejte na dostatečnou hygienu rukou a v období zvýšeného výskytu virových onemocnění se zbytečně nepohybujte v místech s vysokou koncentrací osob. Dalším preventivním krokem proti chřipce a COVID-19 je pak očkování, které snižuje riziko nákazy nebo alespoň zvyšuje šanci na mírnější průběh nemocí.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist