PR článek
Co vše zjistíte z analýzy pitné vody?
Základní ukazatele a chemické vlastnosti
Naprosto základními ukazateli rozboru jsou chemické vlastnosti, které částečně dokážeme rozeznávat i sami. Jsou jimi například chuť, či zákal tekutiny. Ty mohou mnohdy napovědět například intenzitu a druh znečištění. K základním ukazatelům se pak například řadí i zápach odebírané tekutiny anebo její tvrdost, kterou měříme v dobře známém pH.
Dalšími naprosto zásadními ukazateli je nasycenost konkrétními chemickými látkami. Jedná se většinou o těžké kovy a minerály jako je hořčík, vápník, železo, mangan či sodík. Ale často také ve vodě najdeme i fluoridy a sírany.
Rozbor nám vždy dobře napoví, zdali jsou tyto látky ve vodě kvůli jejímu přirozenému charakteru, jako například u minerálních pramenů či zdali nejsou ve vodě kvůli pronikání látek do potrubí anebo dokonce samotnému nekvalitnímu rozvodu vody.
Bakteriologické rozbory
Samotné rozbory, které byly uvedené, si můžete v mnoha případech obstarat i částečně sami. Jenže rozbor bakterií spadá do úplně jiné kategorie a může se ukázat jako velice důležitý. Věnují se mu profesionální laboratoře jako například Moni.cz. V hloubkovém bakteriologickém rozboru se identifikují především nejčastější a nejnebezpečnější kmeny bakterií a jejich přítomnost, popřípadě i nasycenost ve vodním zdroji.
Nejčastějšími a nejobávanějšími bývají například kmeny Escherichia coli, či Enterokoky. Jejich přítomnost v pitné vodě bývají většinou takzvaného fekálního charakteru. K takovému znečištění dochází například průsakem kompostů či žumpy.
reklama