https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-continental-vyuziva-k-vyrobe-pneumatik-material-z-recyklovanych-pet-lahvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Continental využívá k výrobě pneumatik materiál z recyklovaných PET lahví

26.6.2023 10:20
Nejsou vám lhostejné plasty, které se nacházíte v přírodě nebo plavat volně v moři? Společnost Continental představila svou snahu chránit přírodu prostřednictvím nových pneumatik s technologií ContiRe.Tex, které využívají materiál z recyklovaných PET lahví.
 
V řekách, mořích a oceánech se pohybuje více než 150 milionů tun plastového odpadu, které každým rokem roste o dalších 5 až 13 tun. Vodní živočichové často zamotávají do těchto plastů, případně je konzumují spolu s potravou. To jim způsobuje vážné zdravotní problémy, které v mnoha případech vedou k pomalému a bolestivému úhynu.

Zdroj | Continental

I když ryby jsou obecně považovány za zdravé maso, asi vás neláká představa konzumovat lososa, jehož útroby jsou naplněny mikroplasty. Plasty pod vlivem slunce a slané vody uvolňují chemikálie, které negativně ovlivňují kvalitu mořské vody.

Negativní dopad na turismus i rybolov

Přítomnost plastového odpadu ve vodě má negativní dopad i na cestovní ruch a rybolov. Škody, které vznikají, se odhadují na stovky milionů eur ročně. S ohledem na tyto problémy se prémiový výrobce pneumatik Continental rozhodl využít materiál z recyklovaných PET lahví při výrobě pneumatiky ContiRe.Tex. Tím se snaží přispět alespoň malým dílem ke snížení znečištění moří a oceánů.

Raději v pneumatice, než na skládce či v oceánu

Plastové lahve už nemusí být jen zbytečným odpadem, který nakonec skončí na dně oceánu. Společnost Continental přišla s inovativním způsobem, jak efektivně využít recyklované PET lahve a vyrábět z nich pneumatiky!

Zdroj | Continental

Vývojáři společnosti Continental vyvinuli řešení, využívá materiál z recyklovaných plastových lahví při výrobě koster pneumatik. Pro výrobu sady 4 pneumatik se takto zužitkuje až 60 recyklovaných PET lahví.

Pneumatiky ContiRe.Tex na první pohled nerozeznáte

Na první pohled pneumatiky s kostrou ContiRe.Tex nerozeznáte od běžných pneumatik ze syntetických materiálů. Jediným rozdílem je speciálního logo na bočnicích pneu.

Zdroj | Continental

Ostrý test na Tour de France v loňském roce

Pneumatiky s technologií ContiRe.Tex byly použity na všech doprovodných vozidlech pro Tour de France 2022, což představuje skutečně náročný zátěžový test.

Zdroj | Continental

Během této prestižní cyklistické události cyklisté a doprovodná vozidla vybavená pneumatikami Continental absolvovala náročnou trasu dlouhou 3300 km, zahrnující i náročné horské úseky. Tímto byla prověřena nejen fyzický zdatnost jezdců, ale také jízdní vlastnosti těchto ekologicky orientovaných pneumatik Continental.


reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist