https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-dovolena-v-prirode-ktere-prirodni-lokality-navstivit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Dovolená v přírodě – Které přírodní lokality navštívit?

12.12.2023 10:42
Foto | Alice_D / stock.adobe.com
Pokud si chcete doopravdy odpočinout, měli byste zamířit tam, kde si budete moci vybrat z mnoha různých způsobů trávení volného času. Ať už milujete chození po památkách nebo výlety do přírody, existují hned dvě oblasti v ČR, kde si jistojistě přijdete na své.
 
Pořádná dovolená je čas od času opravdu důležitá. Ať už sbíráte síly před závěrečnými zkouškami na škole, chystáte se na nějaký velký životní krok nebo usilovně pracujete na tom, abyste pro svou firmu získali ISO 14001, načerpání sil na dovolené vám s tím vším může opravdu skvěle pomoci.

Dovolená v Českém ráji a co od ní čekat

Pokud si vyberete ubytování v Českém ráji, budete to mít k různým historickým i přírodním památkám doslova coby kamenem dohodil. A na co všechno se můžete těšit? Mezi hlavní památky v této oblasti patří:

      · Pravčická brána: Jedná se o největší pískovcovou bránu ve střední Evropě. Pokud ji budete chtít navštívit, musíte se vydat do Národního parku České Švýcarsko. Tady vás však zajímavých cílů samozřejmě čeká mnohem víc – rozhodně nejde o výlet na jeden den.
      · Hruboskalsko: Skalní město s výraznými pískovcovými věžemi a skalními útvary. Ale nenechte se mýlit – není určeno jen pro pěší turisty, hodí se totiž i pro horolezectví.
      · Hrubá Skála: Historický zámek a hotel, který poskytuje opravdu krásný výhled na okolní krajinu.
      · Geopark Český ráj: Chráněné území s unikátní geologickou formací, které nabízí různé turistické trasy a naučné stezky. V hranicích této zajímavé oblasti najdete třeba hrad Trosky či Prachovské skály.

I v okolí známých lázní se máte na co těšit

Ale zkrátka nevyjdou ani ti, kdo vsadí na ubytování v Luhačovicích. V centru tohoto města se totiž rozkládá krásná městská památková zóna, která zahrnuje bohatou mozaiku historických památek a architektonických skvostů.

Lázeňské budovy – užitnost spojená s elegancí

Lázeňské budovy v Luhačovicích jsou dokladem architektonické vznešenosti města. Tyto stavby, které zdobí okolí svými elegantními fasádami, jsou harmonickým spojením historie a krásy. Mezi nimi vyniká například Jurkovičův dům, komplex přestavěný architektem Dušanem Jurkovičem v roce 1902. Tato budova v secesním stylu patří k nejfotogeničtějším památkám v oblasti a určitě stojí za to se u ní zastavit.

Chaloupka: secesní skvost

Dalším zajímavým místem k navštívení je rozhodně tzv. Chaloupka, kterou v roce 1902 zhotovil také Dušan Jurkovič. Vznikla přestavbou bývalého kuchyňského domu z 19. století. Mezi jejími prvními návštěvníky byl i Vilém Mrštík a dodnes jde o velmi krásné místo, které rozhodně stojí za navštívení.

Lázeňský dům Jestřabí Lázeňský dům Jestřabí (mimochodem je to první novostavba architekta Jurkoviče z let 1903-1904) ztělesňuje styl národní secese. Tato vila, vyznačující se přísnou symetrií, symbolicky uzavírá lázeňské údolí. Je rozhodně nepřehlédnutelná.

Mezi další zajímavá místa patří i:

      · Kostel svatého Petra a Pavla v secesním stylu: Jde o dominantu města pocházející z počátku 20. století.
      · Památník T. G. Masaryka: V Luhačovicích se nachází památník prvního československého prezidenta, který zde rád pobýval.
      · Kolonáda: Lázeňský park v Luhačovicích je domovem nejenom mnoha krásných květin dřevin, ale také krásné kolonády, která láká návštěvníky svou architekturou a nabízí příjemné procházky v létě i v zimě.

Luhačovické památky v podstatě vystupují nejen jako architektonické divy, ale také jako strážci kulturního odkazu města. Zvou návštěvníky, aby se ponořili do okouzlující směsice umění, historie a kulturního dědictví, jež toto nádherné lázeňské město bezpochyby definují. A pokud je všechny chcete poznat opravdu důkladně, počítejte s tím, že vám jeden den jednoduše stačit nebude.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist