https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-drevene-pelety-ciste-topeni-ekopalivem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Dřevěné pelety – čisté topení ekopalivem

30.6.2022 09:38
Zdroj | Freepik
Potřeba topit je jednou ze základních nezbytností, kterou člověk obvykle vyžaduje pro své pohodlné bydlení. Další důležitou věcí je kontrolovat finanční náročnost. Dohromady z toho vyvstává otázka, jaký způsob vytápění je tedy nejvýhodnější?
 

Dřevní peletky - topení na pohodičku

Ten, kdo má možnost volby, vybírá hned z několika způsobů vytápění. Někdo volí pohodlné topení plynem nebo elektřinou, někdo sáhne po briketách, dřevu, uhlí nebo stále oblíbenějších dřevních peletkách. Dnešní nelehká situace na trhu s energiemi přímo nahrává využití tohoto znovu obnovitelného zdroje. Ceny se dostávají na historická maxima, což nutí spotřebitele šetřit, kde se jen dá. Dřevěné pelety jsou ekonomicky výhodnou volbou.

Uživatelé kotlů na pelety chválí hlavně jednoduché a komfortní přikládání, bez námahy a časové náročnosti. Topení je naprosto čisté, takže z kotelny nevylézáte jako kominíci. Účinnost kotle je v průměru okolo 95 %. Navíc popel z dřevních pelet můžete účinně využít jako hnojivo na zahrádce. Ale neradujte se, popela za celou topnou sezónu vyprodukujete asi jen půl popelnice, takže absolutní minimum.

Vznik pelety

Dřevní pelety jsou malé slisované válečky z pilin bez přidaných pojiv. Jedná se o ekologické palivo, které má vysokou výhřevnost, dlouhou délku hoření a minimální obsah vody. Nejkvalitnější dřevěné peletky označené certifikátem ENplus A1 mají obecně výhřevnost mezi 15 a 20 MJ, obsah vody do 10 % a obsah popela do 1 %. Topí se nimi jak v automatických kotlích, tak i kamnech uzpůsobených na dávkování peletami.

Kvalitní pomocník

Kdo by neměl rád pohodlné topení. Pelety dřevěné mají mnoho předností. Hlavní je asi ta, že pomocí nich můžete topit bezkontaktně. Představte si ten komfort, že vyrážíte na chalupu, a už před samotnou cestou, pomocí aplikace, zapálíte kotel na dřevěné peletky. Přijedete tak do předem vyhřáté chaty či baráčku a jedinou vaší starostí bude dopřát si čas rodinné pohody.

Zdroj | Freepik

Kvalita pelet

Odvahu topit nedřevními peletami nemá skoro nikdo. A není se čemu divit. Spalováním takovéto hmoty riskujete působení agresivních spalin na kotel, a tím i jeho snadnější zanesení nebo dokonce poruchu. Takže to, co byste ušetřili za levné, ale nekvalitní pelety, to byste museli zaplatit za servis. Proto používejte opravdu jen ty nejkvalitnější pelety s certifikací ENplus A1 do automatických kotlů. Předejdete tak mnoha problémům. Užijte si topení peletami a šetřete vaši peněženku.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist