https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-ekologicka-a-udrzitelna-kuchyn-vime-jak-na-to
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Ekologická a udržitelná kuchyň? Víme, jak na to

22.3.2022 09:00
Foto | New Africa / Shutterstock
Víte, na jakém principu funguje ekologická kuchyň? Podělíme se s vámi o to, jaké návyky si v kuchyni musíte osvojit, abyste žili ekologicky, udržitelně a snížili své výdaje za vodu a energie na minimum.
 

Princip ekologické kuchyně? Myslet ekologicky

Hlavním cílem udržitelné kuchyně je to, aby vaše spotřeba byla co nejnižší. Nejenom kvůli tomu, abyste ušetřili, ale abyste se chovali šetrně k přírodě. Proto zelené kuchyně, jak se jim také někdy přezdívá, využívají veškerou vodu a energii na maximum. Jakmile si osvojíte zodpovědný a ekologický přístup k vaření a chování v kuchyni, ušetříte a budete spokojeni sami se sebou. Proč? Protože si budete dobře vědomi toho, že svým šetrným chováním nezatěžujete tolik přírodu.

Čím začít? Kuchyňským nábytkem

Největší část kuchyně zpravidla zabírá kuchyňský nábytek.

Při jeho výběru se řiďte dvěma věcmi:

      · kvalitou materiálu,
      · kvalitou provedení.

Protože právě kuchyňský nábytek, který je nejenom vyroben z kvalitních materiálů, ale má také kvalitní provedení, vám vydrží navěky. Pracovní deska by měla být odolná a stabilní. Skříňky a dřez plně funkční a vhodné pro každodenní používání.

Zaměřte se na spotřebiče

Věcmi, které se na vaší spotřebě energií podepisují nejvíce, jsou vaše spotřebiče. Nezáleží pouze na tom, v jaké energetické třídě se daný spotřebič nachází, důležité také je, jak se k němu chováte.

Proč umístit vedle lednice komodu?

Pojďme se nejprve zaměřit na lednici. Ta by nikdy neměla být umístěna vedle topení. Tím peníze prakticky vyhazujete z okna. Nemáte-li v kuchyni dostatek prostoru, aby mohla stát o samotě, umístěte vedle lednice praktickou komodu. Až si příště půjdete do lednice pro více věcí, než unesete, jednoduše si je budete odkládat na onu komodu. Další důležitou věcí je také to, v jaké čistotě lednici udržujete. Zaměřte se hlavně na rám dveří, který pravidelně omývejte, aby se daly dveře lednice bez problémů zavřít.

Jak se chováte při používání trouby?

Nezáleží na tom, jaký druh sporáku doma máte. Mnohem větší roli hraje to, zda víte, jak se chovat při jeho používání chytře.

Máme pro vás několik tipů:

      · Troubu zbytečně nerozehřívejte půl hodiny, pět až deset minut zcela postačí.
      · Sporák vypněte před tím, než je pokrm zcela hotový. Dvířka trouby nechte zavřená a čekejte. Teplo, které se v troubě vytvořilo, je dostačující na to, aby se pokrm dopekl.
      · Troubu je také nezbytně důležité pravidelně čistit. Čím čistší trouba, tím rychleji se vytopí.

Látkové, nebo papírové utěrky?

Jak se chovat šetrně při používání utěrek? Zapomeňte na ty papírové. Místo toho vsaďte na staré dobré látkové. Abyste ochránili svůj stůl, zakryje ho ubrusem nebo alespoň prostíráním. Kuchyňský textil je praktický a jeho používání je mnohem ekologičtější než používání jednorázových papírových utěrek a prostírání. Navíc i lépe vypadá.

Foto | Skorzewiak / Shutterstock

Kompost v kuchyni nebo kuchyňský drtič?

Velikou otázkou zůstává, co s odpadem, který každá rodina vyprodukuje. Průměrně na každého Čecha ročně připadá více jak 3 000 kilogramů odpadu. Jak tato čísla snížit? Začněte u sebe v kuchyni tím, že budete zbytky potravin, které nevyužijete, a další bioodpad dávat na kompost. Toto řešení je vhodné, pokud žijete v domě se zahradou, na kterou můžete kompostér umístit. Bydlíte-li ale v bytovém domě, pořiďte si drtič odpadu. Ten se jednoduše zabuduje do dřezu a bioodpad tak budete zpracovávat přímo ve své kuchyni.

Chovat se šetrně a udržitelně ve své kuchyni, jakmile si osvojíte základní pravidla, je snadné. Dbejte na to, aby byly vaše spotřebiče čisté, zbytečně neplýtvejte vodou ani energiemi a uspořádání kuchyně uzpůsobte tomu, aby bylo praktické.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist