https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-ekologicka-olympiada-se-letos-zameri-na-zemedelstvi-a-potraviny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Ekologická olympiáda se letos zaměří na zemědělství a potraviny

4.8.2023 12:30
Zdroj | ČSOP
Letošní 29. ročník Ekologické olympiády, který startuje v září, bude zaměřen na zemědělství a potraviny. Zároveň se bude věnovat těmto tématům z hlediska uhlíkové stopy, změnám v krajině, erozi, chemické zátěži prostředí, ztrátě biodiverzity a dalším nešvarům, které intenzivní moderní zemědělství doprovází.
 
Nic historicky nedefinovalo podobu krajiny, jako právě pěstování plodin, úpravy krajiny, které zemědělství doprovází (meliorace nebo rozorávání mezí), využívání půdy od hnojení, přes techniku obhospodařování půdy až po chov zvířat. Dokonce i velká část dnešních lesů stojí na bývalé zemědělské půdě. Výrazným problémem je likvidace mokřadů a vysoušení krajiny, ztráta organické složky půdy nebo ztráta retence krajiny (zadržování vody).

Zdroj | ČSOP

Velké změny v zemědělství budou doprovázet adaptace na změny klimatu, úrodu budou kvůli časnému jaru ničit mrazíky, ohrožovat sucho, nerovnoměrnost srážek i extrémní projevy počasí. Nevynecháme ani problematiku rybníkářství, které se změnou klimatu dosáhlo bodu zlomu (víc ryb se do našich rybníků nevejde).

Zemědělství nás ale zároveň musí živit, proto nemůžeme šmahem velkou část luk nebo polí převést na divočinu. Zemědělství v krajině je tedy významným environmentálním konfliktem, výborným tématem pro tak komplexní soutěž, jakou je Ekologická olympiáda.

Tato soutěž je většinou vícedenní, odehrává se po tříčlenných družstvech a je určena žákům středních škol nebo oddílům a kroužkům s dětmi ve středoškolském věku. Jde o soutěž s mezipředmětovou tematikou, letos se bude dotýkat nejen biologie, ale i zeměpisu, chemie nebo dějepisu. Je určena nejen nadaným žákům, ale především nadšencům do ekologických témat, studentům, kteří rádi spolupracují a potkávají nové kamarádi. Tři dny soutěže na krajské i národní úrovni, to nejsou jen testy a poznávačky, ale i terénní úkoly a výzkumy, exkurze a přednášky.

Zdroj | ČSOP

Více o soutěži, propozice, výukové texty, přednášky a termíny kol v jednotlivých krajích najdete postupně na www.ekolympiada.cz. Soutěž pořádá Sdružení mladých ochránců přírody ČSOP za podpory a metodické pomoci Ústavu pro životní prostředí PřF UK.

Generálním partnerem Ekologické olympiády, bez jehož finanční pomoci by bylo velmi obtížné soutěž pořádat, je již deset let společnost NET4GAS.

Za radu Ekologické olympiády Martin Kříž
reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist