https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-ekologizujete-provoz-firmy-s-financemi-pomuze-komercni-banka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Ekologizujete provoz firmy? S financemi pomůže Komerční banka

15.2.2021 14:19 | PRAHA
Komerční banka jako lídr zeleného financování připravila ve spolupráci s ČMZRB a EIB program Optimalizujte zeleně určený na podporu firem a podnikatelů při realizaci energeticky úsporných opatření.
 

Kdo by čekal, že bude mít banka tým specializovaný na energetiku. V ČR se na tuto oblast soustředí Komerční banka, která přináší ojedinělý program Optimalizujte zeleně určený na financování energeticky úsporných opatření. „Vnímáme silný tlak na to, aby firmy snížily svou ekologickou zátěž. V energetice už roky pokračuje neodvratný proces odklonu od využívání uhlí a přechodu k ekologičtějším zdrojům, jako je například zemní plyn. To umožní decentralizovat výrobu energie díky instalacím kogeneračních jednotek, tedy zařízení pro kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie. A právě zde vidíme prostor pro nabídku speciálního finančního programu,“ vysvětluje Pavel Beran, vedoucí Energetických projektů korporátního a municipálního bankovnictví Komerční banky.

Jak zelené financování probíhá?

O finanční podporu v podobě úvěru na ekologizaci provozu mohou požádat právnické osoby a fyzické osoby podnikatelé z celé České republiky vyjma Prahy. Musí zároveň splňovat podmínku, že investice ke snížení energetické náročnosti dosáhne minimálně 10 % roční úspory energie v konečné spotřebě, oproti stavu před realizací projektu.

Samotný záměr je třeba doložit energetickým posudkem. V případě kladného posouzení mohou získat bezúročný úvěr od Českomoravské záruční a rozvojové banky až 60 milionů korun, který je možné kdykoli v průběhu čerpání bezplatně splatit. Alespoň 20 % hodnoty způsobilých výdajů projektu by mělo být kryto investičním úvěrem Komerční banky. Specialisté partnerské společnosti Komerční banky, KB Advisory, navíc žadatelům pomohou se zpracováním energetického posudku a zdarma prověří, zda jejich projekt splňuje podmínky přijetí.

Program Optimalizujte zeleně je jedním z konkrétních výstupů společenské odpovědnosti a přístupu Komerční banky k oblasti životního prostředí. Těší nás, že už jsou za naší účasti některé projekty realizovány. Loni se nám například podařilo refinancovat jednu z největších fotovoltaických elektráren v Česku o výkonu 35,1 MW,“ uzavírá Pavel Beran.


reklama


reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist