https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-fond-pro-udrzitelny-zivot-jrd-group-spousti-podporu-dalsich-sesti-dobrocinnych-projektu-v-krajine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Fond pro udržitelný život JRD GROUP spouští podporu dalších šesti dobročinných projektů v krajině!

18.10.2023 15:16
Celkem 12 projektů na ochranu, podporu či obnovu krajiny se přihlásilo do 2. kola grantového programu, který ve spolupráci s Nadací Via vyhlásila společnost JRD GROUP. Vybraných šest projektů můžete nyní podpořit na portálu darujme.cz. Každou korunu, kterou projekty získají, JRD GROUP zdvojnásobí.
 

Mokřady na Praze 12 volají o pomoc!

O tom, jak důležité jsou mokřady, není třeba dlouze vyprávět. Udržují vodu v krajině, ochlazují okolí, pohlcují oxid uhličitý a jsou domovem pro různé rostliny a živočichy. Mokřad na Beránku a Cholupický mokřad na okraji Prahy čelí však čelí nebezpečí zániku. O jejich záchranu bojuje ČSOP KONIKLEC, který obě podmáčené oázy pravidelně kosí, prořezává nežádoucí nálety či uklízí od odpadků. Podpořit péči o mokřady na Praze 12 můžete ve sbírce zde.

Nenechme odtéct vodu z Velkopopovicka

Zadržením vody v krajině se zabývá i velkopopovická pobočka Českého svazu ochránců přírody. Vytvořením kaskády čtyř tůní pomůže zadržet vodu v místě a čase, zatraktivní procházkové místo a podpoří lokální biodiverzitu – žáby, čolky, vážky a další živočichy. Pomoct při tvorbě kaskády a monitoringu studánek v lokalitě můžete i vy, v rámci sbírky zde.

Ozeleň Dolíka

Jak zamezit erozi z náspu a omezit hluk a prach z dálnice D6? Spolek Ekocentrum pod Marjánkou ve spolupráci s městem Nové Strašecí přichází s projektem, v rámci, kterého vysází zelený pás na Zelených Dolíkách pod D6. Na sázení pozve nejen odborníky, ale i širokou veřejnost. Přispěním ve sbírce pomůžete nejen k nákupu sazenic, ale i v následné péči o vysázenou zeleň. Více informací najdete zde.

Osazení cesty z Koutů do Arneštovic

Podpořte úsilí místních zkrášlit polní cestu z Koutů do Arneštovic výsadbou stromořadí. Myslivecký spolek spolu s místními plánuje pokácet staré a nemocné stromy, prořezat nálety a vysadit staré odrůdy třešní, švestek a jabloní. Po výsadbě spolek plánuje stromy v letním suchu zalévat do plného zakořenění. Podpořit projekt můžete zde.

Pomozte poštolkám a dalším opeřencům zpět do přírody

Pražský spolek Penthea se kromě sokolnictví, ornitologie a environmentální osvěty věnuje také záchraně dravců a sov. K výcviku mláďat, která mají poprvé letět do světa, používá velkou rozletovací voliéru. Jde o prostor, který je dostatečně velký k nácviku letu i loveckých manévrů, což zvyšuje šanci přežití ve volné přírodě. Tato voliéra je však nyní v havarijním stavu a spolek by rád postavil novou, aby mohl i nadále pomáhat zvířatům v nouzi. Pomoci můžete i vy, prostřednictvím sbírky zde.

Staňte se šéfem úlu

Ve Vřesině u Hlučína se místní už několik let starají o sad. Nyní plánují do místní krajiny přidat tak důležitý element, jako jsou včely, bez kterých by nefungovala udržitelnost pro celou rostlinnou říši a tím pádem ani pro člověka samotného. Chtěli by proto do sadu umístit včelstva a připravit jim zázemí v několika včelínech. Na místě také budou probíhat vzdělávací aktivity pro nejen členy komunity, ale i pro děti a mládež. Podpořit vysázení včelínů do rozkvetlého sadu můžete zde.

Fond pro udržitelný život

Fond pro udržitelný život společnosti JRD GROUP vyhlašuje každý rok dvě grantové výzvy, do kterých se mohou přihlásit projekty, které mají pozitivní vliv na krajinu, chrání přírodu či zapojují komunity. I když další výzvu plánuje až na příští rok, přihlásit se můžete již nyní!
reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist