https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-fond-pro-udrzitelny-zivot-podpori-ctyri-projekty-pomoci-v-krajine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Fond pro udržitelný život podpoří čtyři projekty pomoci v krajině

15.5.2023 15:08
Radiměřské motýlí království.
Radiměřské motýlí království.
Motýlí království, záchrana ovocného sadu, jedlý les a aplikace pro mapování krajiny. Tyto čtyři projekty získaly podporu v programu Fond pro udržitelný život JRD GROUP. Na darujme.cz nyní běží sbírka na jejich podporu a každou získanou korunu Fond zdvojnásobí.
 
Celkem 11 projektů na ochranu, podporu či obnovu krajiny se přihlásilo do grantového programu, který ve spolupráci s Nadací Via vyhlásila společnost JRD GROUP. Vybrané čtyři projekty můžete nyní podpořit na portálu darujme.cz. Každou korunu, kterou projekty získají, JRD GROUP zdvojnásobí.

Sekačka pro Radiměřské motýlí království

Radiměřské motýlí království je kouzelné místo s bohatým společenstvím lučních rostlin a motýlů o které se stará Česká svaz ochránců přírody Arion. O téměř 15 hektarů bohatých luk, pastvin a sadů v Radiměři na Svitavsku je poměrně náročné se starat. Za vybrané peníze si spolek pořídí sekačku, vysází ovocné stromy a vyvěsí ptačí budky. Podpořit je můžete zde.

Radiměřské motýlí království.
Radiměřské motýlí království.
Foto | ČSOP Arion / Fond pro udržitelný život

Záchrana Sadu míru – veřejné zahrady budoucnosti

Spolek Budil proměnil starý neudržovaný sad, v krásný, kultivovaný prostor, kde již vysázel 100 ovocných stromů a obnovil místní včelařskou tradici. V této práci by rád pokračoval, dále pečoval o stromy a včelstvo, dobudoval dešťové jezírko, zavlažovací systém a komunitní centrum, prostoru ke vzdělávání a interaktivních cestiček pro návštěvníky středočeské obce Svídnice u Dymokur. Podpořit projekt můžete zde.

Foto | Spolek Budil / Fond pro udržitelný život

Stromy pro vodu, vodu pro stromy!

Nevyužitý pozemek podél potoka mezi obcemi Hřiště a Ronov nad Sázavou od roku 2013 Lukáš Sejkora a místní obyvatelé mění v jedlý les. Vysazují zde totiž směsici ovocných stromů, keřů a bylin. Cílem je, aby z tohoto místa měl požitek každý kolemjdoucí i co možná nejrozmanitější zástupci živočišné říše. Deset let práce však poničil kůrovec - oslabené a suché smrky popadaly na ovocné stromy a oni teď musí začít skoro od začátku. Zároveň také chtějí vyhloubit několik tůní, protože v potoce nebývá dost vody na letní zalévání. Tůně se také stanou novým a bezpečným útočištěm pro obojživelníky a hmyz. Přispět na obnovení jedlého lesa a hloubení tůní můžete zde.

Foto | Lukáš Sejkora / Fond pro udržitelný život

Aplikace pro mapování krajiny

Plán adaptace na klimatickou změnu podle Modelu Živá krajina umožňuje řešit všechny akutní problémy současné české krajiny, kterými je sucho, bleskové povodně, vodní a větrná eroze a představuje tak nezbytný krok pro adaptaci české krajiny na klimatickou změnu. Spolek Živá voda prostřednictvím chytré aplikace zapojí co nejvíce lidí do mapování krajiny napříč Českem. Vyškolí dobrovolníky, kteří nejprve pomocí mobilní aplikace podrobně mapují stav a poškození krajiny, a přispívají tak do studií proveditelnosti, které jsou podkladem pro návrh přírodě blízkých opatření pro nápravu daného území. Pokud chcete přispět na vývoj aplikace, která pomůže mapovat problémy v krajině, můžete zde.

Mapová aplikace
Mapová aplikace

Grantová výzva Fondu pro udržitelný život je znovu otevřená

Fond pro udržitelný život společnosti JRD GROUP vyhlašuje za rok dvě grantové výzvy, do kterých se mohou přihlásit projekty, které mají pozitivní vliv na krajinu, zapojují komunity, či zahrnují udržitelné technologie. V současné době je otevřená druhá výzva, do které je možné přihlašovat projekty do 31.8. Fond pro udržitelný život provozuje Nadace Via.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist