https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-fond-pro-udrzitelny-zivot-podporil-ctyri-projekty-pomoci-v-krajine-ziskaji-pres-450-tisic-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Fond pro udržitelný život podpořil čtyři projekty pomoci v krajině: získají přes 450 tisíc Kč

3.8.2023 15:08
Fond pro udržitelný život společnosti JRD GROUP podpořil čtyři projekty pomoci v krajině. Motýlí království, projekt záchrany ovocného sadu, jedlý les a aplikace pro mapování krajiny mají za sebou sbírky na portálu darujme.cz, kde dohromady získaly přes 230 tisíc korun. Každou korunu, kterou zde vybraly, Fond zdvojnásobí, celkově tak získají přes 450 tisíc Kč.
 
Do 1. kola grantového programu, ze kterého byly čtyři podpořené projekty vybrány, se přihlásilo celkem 11 projektů na ochranu, podporu či obnovu krajiny. V současné době probíhá 2. kolo grantové výzvy, a to už jen do 31. srpna. Sledujete nějakou neziskovou organizaci, nebo snad máte ve svém okolí spolek nadšenců, kteří dobrovolně pracují na zlepšení přírody? Nominujte je zde!

Mapovací aplikace pro pomoc klimatu zaujala nejvíce

Spolek Živá krajina prostřednictvím chytré aplikace zapojí co nejvíce lidí do mapování krajiny napříč Českem a z výsledných dat pak připraví studie, které budou podkladem pro opatření pro nápravu daného území a adaptaci na klimatickou změnu. Model Živá krajina tak umožní řešit všechny akutní problémy současné české krajiny, kterými jsou sucho, bleskové povodně, vodní a větrná eroze apod. Ve sbírce se podařilo získat přes sto tisíc korun, ke kterým fond dalších sto tisíc přidá. Spolku tak poputuje celkem 200 107 Kč na vývoj aplikace a daného projektu. Více zde.

Radiměřské motýlí království si pořídí novou sekačku

Druhým nejúspěšnějším projektem bylo Radiměřské motýlí království Českého svazu ochránců přírody Arion, které vybíralo na novou sekačku. Toto kouzelné místo s bohatým společenstvím lučních rostlin a motýlů, které čítá na 15 hektarů luk, pastvin a sadů v Radiměři na Svitavsku vybralo přes 80 tisíc korun! S částkou od fondu se tak může těšit na 170 280 Kč, za které pořídí nejen novou sekačku na usnadnění sekání, ale také vysází ovocné stromy a vyvěsí ptačí budky. Více zde.

Záchrana Sadu míru pokračuje!

Starý neudržovaný sad v obci Svídnice u Dymokur spolek Budil už nějakou tu chvíli mění ve veřejnou zahradu budoucnosti. V minulosti už členové spolku vysázeli přes 100 ovocných stromů a obnovili místní včelařskou tradici. Ve sbírce se jim podařilo vybrat přes 20 tisíc korun a spolu s částkou z Fondu pro udržitelný život tak získají celkem 46 332 Kč. Díky částce může spolek dál pokračovat ve výsadbě stromů, péči o včelstvo, či dobudování dešťového jezírka. Více zde.

Jedlý les zasáhla kůrovcová kalamita

Stromy pro vodu, vodu pro stromy, projekt Lukáše Sejkory, mění nevyužitý pozemek v jedlý les. Prostor podél potoka mezi obcemi Hřiště a Ronov na Sázavou mění Sejkora se skupinou dobrovolníků už od roku 2013. Cílem je, aby z tohoto místa měl požitek každý kolemjdoucí i co možná nejrozmanitější zástupci živočišné říše. Bohužel, směsici ovocných stromů, keřů a bylin poničil kůrovec. Oslabené a suché smrky popadaly na ovocné stromy a oni teď musí začít skoro od začátku. Zároveň také chtějí vyhloubit několik tůní, protože v potoce nebývá dost vody na letní zalévání. Ve sbírce se spolku podařilo vybrat přes 20 tisíc korun, na obnovu jedlého lesa tak i s příspěvkem z Fondu získávají 40 193 Kč. Více zde.

Zapojte se a získejte podporu z Fondu pro udržitelný život

Máte ve svém okolí organizaci, spolek či partu nadšenců, kteří dobrovolně pracují na zlepšení přírody? Nebo snad sami pracujte na projektu pomoci krajině? Nominujte ho zde! Přihlášky do 2. kola grantového programu je možné podat již jen do 31. 8. 2023.

Fond pro udržitelný život se věnuje nejen krajině, ale i humanitární pomoci

Fond pro udržitelný život založila zkraje roku 2022 společnosti JRD GROUP, zaměřující se na podnikání v udržitelných oborech od stavebnictví přes energetiku z obnovitelných zdrojů energie až po recyklaci odpadů plazmovým zplyňováním. V rámci fondu podporuje jak projekty v krajině, tak inovace, technologie a kulturní a sportovní události. Dlouhodobě se angažuje také v humanitární pomoci Ukrajině či oblastem zasaženým přírodní katastrofou. Fond spadá po renomovanou Nadaci Via.
reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist