https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-hojna-puda-aneb-proc-pouzivat-pripravky-proti-plevelum-hnojiva-a-dalsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Hojná půda aneb proč používat přípravky proti plevelům, hnojiva a další?

14.4.2012 15:19
Foto | Mr.vicpix / Shutterstock.com
Jste nadšený pěstitel a již se nemůžete dočkat své první letošní úrody? Co udělat pro to, aby byla co největší? Začněte se o své plodiny starat již nyní a dodávejte jim pravidelnou péči. Zjistěte, co rozhodně nesmíte podcenit.
 

Zbavte se plevelů jednou provždy

Plevely dokážou i zkušeným pěstitelům přidělat vrásky. Objevují se bez varování a znamenají hodiny plení. Nebylo by jednodušší se jich zbavit efektivně a téměř bez práce? Naštěstí již existují efektivní přípravky proti plevelům, které stačí jednoduše aplikovat a plevel zmizí.

Totální vs. selektivní

Herbicidy určené na hubení plevelů existují ve dvou variantách:
      1. totální,
      2. selektivní.

Totální herbicidy vás zbaví veškerého plevele, selektivní pouze jednoho druhu. Záleží tedy na tom, kde se plevel rozšířil. Pokryl celou kamennou cestičku vedoucí k záhonu? Sáhněte po totálním herbicidu a chodník bude vypadat opět jako nový. Rozšířil se určitý druh plevele do vašeho trávníku v okolí záhonu? Identifikujte druh plevele a aplikujte na něj selektivní herbicid. Plevel se tak nerozšíří do záhonu a úroda bude dál klidně růst.

Foto | ADragan / Shutterstock.com

S účinným postřikem si na vaši úrodu houbové choroby nepřijdou

Dalším škůdcem, který může zmenšit vaši úrodu, jsou houbové choroby. Jakmile napadnou vaše rostliny, rychle se šíří a je nezbytné okamžitě zahájit útok. Účinnější metodou je ale aplikovat preventivní postřiky.

Mezi houbové choroby rostlin patří například:

      ● rzivost,
      ● padlí,
      ● listová skvrnitost.

Aby se houbové choroby vašim rostlinám vyhnuly obloukem, aplikujte na ně preventivní postřiky proti houbovým chorobám. Jakmile se totiž houbová choroba na vaší zahradě vyskytne, začne se šířit rychlostí blesku. V těch nejhorších případech je mnohdy dokonce lepší napadenou rostlinu rovnou zlikvidovat, aby neublížila ostatním. Vyzrajte na houbové choroby tím, že na ně budete připravení a nedáte jim šanci zaútočit.

Sáhněte po hnojivech a dalších speciálních přípravcích

Kromě přípravků proti chorobám vašim rostlinám prospěje také vhodný substrát, hnojivo a urychlovač růstu. Zatímco na stromy využijete klasické zahradnické vápno a hnojivo určené na ovocné stromy, pěstování bylinek v zahradě vám usnadní smíchání vaší půdy se speciální půdou na bylinky. Pro pěstování zeleniny a jahod v záhonech využijte k tomu určená speciální hnojiva.

S nimi vám totiž půjde pěstování téměř samo a úroda bude hojná a chuťově skvělá. A abyste se zbavili škůdců před tím, než je vůbec napadne navštívit váš záhon, zasaďte do něj také aromatické bylinky, které fungují jako přírodní odpuzovače škůdců.

Neustálá péče a nezbytné nářadí vždy po ruce

Kromě speciálních přípravků vaší zahradě prospějí také neustále kontroly. Abyste měli všechno nezbytné zahrádkářské nářadí po ruce, využijte k tomu speciální zahradní úložný box. Ten postavte na takové místo, které vám bude vyhovovat a bude neustále v dosahu. Rozměr boxu zvolte podle toho, kolik věcí do něj chcete uschovat. Na trhu jsou k dostání jak boxy menší, pouze pro pár základních doplňků každého zahrádkáře, tak i naopak boxy velké, do nichž se dá uschovat veškeré potřebné nářadí.

Nepodceňujte péči o svou zahradu a svou budoucí úrodu. Čím více lásky a péče svým rostlinám a stromům během růstu poskytnete, tím větší úrodu si budete užívat. Zásobte se efektivními přípravky proti plevelům a postřiky proti chorobám. Vsaďte také na účinná hnojiva a škůdce zastrašte aromatickými bylinkami ve svých záhonech. Své zahrádkářské nářadí mějte neustále po ruce a rostliny a stromy pravidelně kontrolujte.


reklama


 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist