https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-hrava-smes-jak-zachranit-les
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Hravá směs, jak zachránit les

21.3.2019 08:47 | PRAHA (Hnutí DUHA)
Láká vás vyrazit na výlet do probouzející se přírody? Sněhy tají, ptáci zpívají a na zahradách a loukách nás vítají sněženky, bledule a další kvítí. Ať už jste ale z kteréhokoliv kouta naší malebné krajiny a vyrazíte do lesa, nejspíš narazíte na vykácené mýtiny nebo smrkové monokultury bez života, které vás spíše než k odpočinku dovedou k pocitu bezmoci.
 

Nevhodně vysázené smrky, častější sucho a chyby v hospodaření přinesly pohledy, ze kterých nejsou šťastní ani vlastníci lesů, ani jejich obyvatelé a návštěvníci.

S umírajícími lesy z naší krajiny mizí cenné ekosystémy od rostlin a hub až po hmyz, ptáky a savce. Lesní půda dříve nasáklá vodou vysychá a déšť po ní odtéká příliš rychle, takže nestíhá zásobit podzemní rezervoáry a naše studny. Po dvou stech letech je proto nutné změnit naše zákony tak, aby byly lesy odolnější vůči klimatickým změnám a extrémnímu počasí.

Na nezbytnou změnu legislativy se zaměřilo Hnutí DUHA se svojí kampaní Zachraňme lesy, ale mimo to existuje spoustu způsobů, jak může stavu lesů pomoct každý z nás, a to i ti nejmenší. Proto ekologové sepsali hravé návody, oblékli je do pěkného barevného kabátku a nabízí je jako odměnu za podporu v jejich snažení.

Směs pro les je určena všem, kteří rádi tráví čas v přírodě a neštítí se pro ni něco udělat. Je to krabička plná hravých nápadů, díky kterým při procházce lépe poznáte lesní přírodu, její procesy, a hlavně je plná jednoduchý i složitějších kroků, jak jí pomoct ke zdraví.

Víte třeba, jak poznáte stopu vydry nebo vlka? Proč se vyplatí vyrobit úl včelkám samotářkám i v lese a jak na to? Nebo proč z mýtin můžou trčet větve ve tvaru písmene T? Dejte vašim výletům nádech poznání a hrajte si s dětmi s pomocí kartiček Směs pro les!

Pořiďte si Směs pro les snadno a rychle!



reklama


 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist