https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-inovativni-projekt-sazime-cesko-hlasi-vysledky-s-odborniky-vysadil-uz-65-000-stromku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Inovativní projekt Sázíme Česko hlásí výsledky: s odborníky vysadil už 65 000 stromků

15.5.2023 09:00
Iniciativa Sázíme Česko, za níž stojí společnost PlanetWe Rewild dvou nadšenců Richarda Krajníka a Filipa Hradila, dokázala díky silné myšlence a funkční online komunikaci propojit majitele zanedbaných lesů s dobrovolníky, firmami a odborníky na lesnictví. Projekt od června 2022 do dubna 2023 podpořilo 26 000 jednotlivců a 600 firem, kteří si koupili více než 196 000 stromů. V celkem 13 výsadbách pak 500 účastníků zasadilo téměř 65 000 stromků. Další výsadby budou pokračovat na podzim 2023.
 

Sázíme Česko jako inovace v péči o lesy – od emocí k výsledkům

Iniciativa Sázíme Česko představuje v českém lesnictví netradiční alternativu. Aktivuje totiž veřejnost a používá přitom moderní přístupy, jako je například možnost jednoduše si koupit zasazení stromu online na webových stránkách nebo získat dárkový certifikát. E-shopům navíc nabízí doplněk, který umožňuje stromky jednoduše přidat do nákupního košíku. I díky těmto nástrojům si od spuštění projektu v červnu 2022 podporovatelé projektu zakoupili více než 196 000 stromků. „Začali jsme se silnou emocí. Cítili jsme, že s žalostným stavem českých lesů po kůrovcové kalamitě musíme něco udělat. Pak jsme se spojili s odborníky a využili moderní komunikační nástroje. Místo založení neziskovky závislé na darech a dotacích jsme zvolili formu zodpovědného podnikání, které udrží iniciativu životaschopnou i do budoucna. To, že jsme v úžasné atmosféře spolu s dobrovolníky vysadili už přes 60 000 stromků a pomohli tak majitelům poškozených lesů, je pro nás potvrzení, že jdeme správnou cestou,“ popisuje Richard Krajník, jeden ze zakladatelů projektu Sázíme Česko.

Projekt se zaměřuje na lesy, kde jsou s výsadbou problémy

Lesy v České republice jsou místem, kde se střetávají politické i obchodní zájmy majitelů s různými ekologickými názory a přístupy. Podle poslední inventarizace z celkové výměry lesů stát spravuje 53,8 %, obce 17,2 %, církevní subjekty 5,32 %, lesní družstva 1,2 %, jiné právnické osoby 3,4 % a fyzické osoby 19,1 %. Ačkoli výsadba lesa a péče o něj podléhá zákonným požadavkům a existují dotační programy, stále zbývá mnoho míst, kde jsou lesy po kůrovcové kalamitě zanedbané – nejčastěji tam, kde soukromí majitelé nemají i přes státní podporu na obnovu lesa energii ani prostředky. Právě na taková místa se projekt Sázíme Česko zaměřuje – a smluvně při tom zajišťuje jak následnou péči o stromy, tak skutečnost, že majitelé nebudou současně čerpat na stromky státní dotace a zajistí lesu lepší ochranu, než jakou vyžaduje zákon.

Výběr lokalit a spolupráce s odborníky

Každá lokalita, kterou chce projekt pomoct osázet, nejprve projde obhlídkou a analýzou, které druhy dřevin by pro ni byly nejvhodnější. Teprve poté se vybírají sazenice a plánuje samotná výsadba. „V mnoha situacích do výsadby vůbec nejdeme, protože je vhodnější nechat vykácený les zarůst náletem,“ říká Josef Salač, odborník na plánování krajiny, který s projektem Sázíme Česko úzce spolupracuje. „Pokud je ale lokalita vhodná, řídíme se mapou potenciální přirozené vegetace a vycházíme z toho, že zdravé lesy musí tvořit různé druhy stromů, musí jít o pestré společenství. Například při dubnové veřejné výsadbě u Velkých Popovic jsme využili mix dubů, habrů, lip, bříz, jeřabin a planých třešní.“ V každé lokalitě tým Sázíme Česko konzultuje výsadbu s místními lesnickými profesionály nebo členy ČSOP, mezi další odborné konzultanty projektu patří například Dan Graf ze sdružení lesníků, vlastníků lesů a přátel lesa Pro Silva Bohemica.

Sázet lesy a pečovat o ně může každý

Díky projektu Sázíme Česko se podzimní a jarní výsadby zapojilo celkem 500 individuálních i firemních dobrovolníků nebo stálých spolupracovníků projektu. Některé z 13 výsadeb se uskutečnily jako otevřené akce pro veřejnost. Seznam realizovaných výsadeb v sezóně 2022/23 najdete v tabulce níž:

Další výsadba bude pokračovat v podzimní sezóně od října 2023. Přidat se můžete i vy na www.sazimecesko.cz.

O Sázíme Česko

Inovativní ekologický projekt Sázíme Česko je společná iniciativa dvou kamarádů z Teplic Richarda Krajníka a Filipa Hradila, kteří se snaží zapojit co nejvíce lidí do obnovy české krajiny po kůrovcové kalamitě a do ochrany lesů před negativními dopady měnícího se klimatu. Projekt zajišťuje společnost PlanetWe Rewild s.r.o. a umožňuje všem zájemcům podílet se na odborné výsadbě nových stromů, ať již osobně přímo ve vybraných lokalitách nebo vzdáleně formou zakoupení sazenice, o kterou se postarají dobrovolníci i stálí spolupracovníci projektu Sázíme Česko. Dosud se podařilo získat finance na zakoupení a vysazení téměř 200 tisíc stromů.


reklama

Sázíme Česko

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist