https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-jak-doma-ususit-a-zpracovat-houby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Jak doma usušit a zpracovat houby?

22.9.2023 12:58
Houbařská sezóna je v plném proudu a není na škodu si připomenout základní pravidla jejich sběru, ale i jejich následného zpracování. Jak jste na tom se znalostmi ohledně houbaření vy?
 
Vrchol letošní houbařské sezóny je tu, a tak je čas vyrazit do lesa, ze kterého se velice často vrátíte s plným košíkem hub. Jenže když se sezóna opravdu vydaří, hub je mnohdy více, než vůbec dokážeme zkonzumovat. Co takhle z nich udělat sušené houby?

Které houby jsou k sušení vhodné?

Nejprve je dobré si ujasnit, že ne každá houba je k sušení vhodná. K sušení se nedoporučují například pýchavky, lišky, ryzce, václavky či babky. Obecně platí, že k sušení jsou vhodné především houby, které obsahují přirozeně méně vody.

Houbami typicky vhodnými k sušení jsou pak pravé hřiby, žampiony, růžovky, suchohřiby (modráky), kozáky, ale dokonce i bedly.

Houby důkladně očistěte

Když se vrátíte z lesa, nastává jedna z nejpracnějších fází. Houby musíte roztřídit a důkladně očistit. Zbavit byste je měli všech povrchových nečistot. Nečistoty se snažte odstraňovat především mechanicky. Houby mají totiž tendenci natahovat vodu a omytím houby pod tekoucí vodou si můžete sušení značně zkomplikovat.

Houby důkladně prohlédněte. Odříznout můžete místa okousaná od slimáků. Zkuste také rozkrojit klobouk či nohu houby. Spatříte-li parazity (například v podobě malých červíků), je lepší houbu celou vyhodit než zachraňovat některé její části. To samé platí o houbách, u kterých si nejste zcela jisti, že jsou jedlé. Nemáte-li možnost ujistit se o druhu houby s odborníkem, je lepší nic neriskovat a houbu z vašeho úlovku vyřadit.

Nakrájejte houby na plátky

Očištěné a vytříděné houby nakrájejte na tenké plátky. Necháme na vás, jak tenké plátky zvolíte. Tenčí plátky (např. 1 mm) se rychleji usuší, někdo ale preferuje plátky tlustší (např. 2 až 3 mm), aby se zachovala „masitost“ houby, až ji později přidáte do polévek či omáček.

Kromě klobouku jsou k sušení většinou vhodné i nohy hub, u menších kousků dokonce nemusíte klobouk od nohy oddělovat. U některých hub můžete usušené nohy rozemlít a vytvořit si z nich domácí „koření“ s houbovým aroma. Skvělé do omáček nebo do bramboračky.

Nejlepší je sušička potravin

Houby můžete sušit rozložené na pekáči nebo na speciálním sítu. Na sítu, které lze uzavřít, můžete houby sušit i přirozeně – venku na čerstvém vzduchu. Alternativou je sušení v troubě – přibližně na 60 stupňů. Nejlepší variantou je ale sušení hub v sušičce potravin, která vytvoří ideální podmínky. Sušení je v sušičce nejrychlejší a nejlépe regulovatelné. S jistotou tak dosáhnete požadovaného výsledku.

Nezapomínejte houby pravidelně kontrolovat a případně otáčet. Objevíte-li parazity, co nejrychleji problematické kousky odstraňte, abyste ochránili zbytek.

Skladujte v uzavřených nádobách

Sušené houby skladujeme nejlépe ve zcela uzavřených sklenicích. Nejlepší volbou jsou temná místa o stálé teplotě, houby tak umístěte do spíže či do sklepa.

Když chcete houby použít, jednoduše je ponořte do sklenice s vodou. Během několika desítek minut opět natáhnou velkou část ztracené vlhkosti, načež je lze použít do polévek či omáček a dalších chutných pokrmů.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist