https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-jak-jednoduse-naucit-male-deti-malovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Jak jednoduše naučit malé děti malovat

17.2.2022 09:00
Poprvé batole drží kreslící náčiní v ruce okolo druhého roku. Matky jsou ale obezřetné a raději jim do ruky pastelky příliš nedávají – z důvodu bezpečnosti. Dnešní nabídka kreslících potřeb je nekonečná a i pro takovéhle „špunty“ mají v obchodech pastelky, které vás nechají v klidu.
 
Každé dítě je zvídavé, neposedné a chce dělat nejméně tisíc věcí za den. Je tedy čas, dát mu do ruky pastelku. Pokud si myslíte, že takhle malé dítě není schopné správného úchopu, je to tak. I u dítěte mezi 3. a 4. rokem se zpravidla ještě objevuje nesprávné držení tužky. Dítě postupně a nenásilně vedeme ke správnému úchopu, ale už dvouleté děti mohou dnes malovat. Existuje kreslící vosková různobarevná kulička právě pro děti, které ještě neumí udržet tužku. Kupte veliký papír, položte ho na zem a ukažte svému dítěti kouzlo pastelky. Nebojte se, tato voskovka je snadno vypratelná a i z podlahy ji dostanete. Pro děti, které již zvládnou úchop a pro maminky, které nemají nervy na to, že jim dítě udělá pastelkou čáry nebo ďolíky na stole z masivu, je tady řešení. Je jím kreslící tabulka.

Pro dítě je první čárání příjemnou zkušeností, proto bychom mu měli dát dostatek příležitostí k činnosti, která ho baví a o které víme, že přispívá k rozvoji jeho psychiky. Kolem třetího roku začíná dítě kreslit kruhovitý tvar. Kulatý tvar mu například připomene něco, co už zná, třeba míč, sluníčko nebo obličej. A jako první zobrazuje dítě lidskou postavu. Toto stádium se označuje stádiem „hlavonožců“. Už okolo třetího roku je pro rozvoj psychomotoriky a fantazie vhodné kreslící tabulku dítku koupit.

Dítě princip kreslící tabulky pochopí hned. Tabulka je ve velikosti, které je přirozená pro dítě, může s ní sedět, mít ji na kolenou a kreslit. „Wau efekt“, že to, co namalujete, můžete donekonečna měnit, je pro malé děti magií. Mazací tabulka je skvělým pomocníkem v začátcích kreslení. Při malování se nespotřebovává papír, ani žádné kreslící náčiní. Navíc většina kreslících tabulek je dnes doplněna o razítka nebo o šablony, podle kterých mohou děti malovat. Kromě použití doma, je ideální třeba na delší cesty autem.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist