https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-jak-na-efektivni-a-ekologickou-rekonstrukci-bytu-ci-domu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Jak na efektivní a ekologickou rekonstrukci bytu či domu

21.6.2021 16:00
Stavíte a potřebujete si půjčit plošinu? Jde to.
Stavíte a potřebujete si půjčit plošinu? Jde to.
Je zcela běžné, že při rekonstrukci člověk řeší převážně termíny, stavební materiál a kdo bude rekonstrukci nebo případné jednotlivé práce realizovat. Zásadní je také rozpočet, kvalita materiálů a případně i návrh rekonstrukce či vizualizace od architekta. Nejčastěji lidé řeší, co vše je vlastně potřeba, co z toho zvládnou sami a na co už je potřeba zásah profesionálů.
 

Existují ale položky, které mohou výrazně zasáhnout do rozpočtu rekonstrukce a ne každého by to během plánování rozpočtu napadlo. Jednou z nich je například pořízení nářadí a likvidace odpadu. Možná to někoho překvapí, ale jednou z největších položek při vzniku odpadu z domácností je právě odpad a suť, vzniklá při rekonstrukci bytu či domu. Jak odpad ekologicky zlikvidovat a jaké nástroje pomohou zjednodušit plánovanou rekonstrukci?

Kdo nechce, aby se mu doma při rekonstrukci hromadily zbytečné položky navíc, může zkusit využít půjčovnu nářadí. Půjčovna nářadí zajistí, že po dokončení rekonstrukce nebudete muset řešit další prostor na nahromaděné pořízené nářadí, které použijete jednou za rok. Kromě toho vám poděkuje i peněženka, jelikož jednorázové zapůjčení techniky a nářadí je rozhodně ekonomičtější variantou, než vše na vlastní náklady pořizovat nové. Nezdá se to, ale i menší nářadí leze do peněz, pokud ho doma již nemáte.

Kdo se pouští do větší rekonstrukce, měl by zvážit pronájem plošin, lešení nebo vysokozdvižných vozíků. Jedná se těžkou stavební techniku, ale většina se dá bez problémů ovládat a usnadní vám spoustu úkonů během rekonstrukce. Zejména pokud jde o přenos odpadu, suti či starého nábytku z vyšších pater nebo naopak při nastěhování nábytku nového a přesunu stavebního materiálu. Využití je univerzální a při rozsáhlých rekonstrukcích se pronájem této techniky včetně vysokozdvižných vozíků a plošin může velmi vyplatit.

Množství odpadu, které vzniká během rekonstrukce, často majitele bytu či domu nepříjemně překvapí. Sběrný dvůr, kam odpad patří, ale nedovoluje vyvážet sem odpad v neomezeném množství. Ekologická likvidace je často nákladnou položkou každé rekonstrukce, kterou standardně zajišťuje firma, která rekonstrukci provádí. Je totiž její povinností odpad ze stavby ekologicky zlikvidovat.

Pokud rekonstruujete svépomocí, této povinnosti se nevyhnete a i vy musíte ekologickou likvidaci odpadu zajistit. Na druhou stranu, i pokud rekonstrukci zajišťuje firma, ekologickou likvidaci si můžete objednat zvlášť a ušetřit tak na skrytých poplatcích za zprostředkování služby, které si naúčtuje stavební firma navíc. Firma, která zajišťuje likvidaci odpadu, většinou přiveze vlastní kontejner a zajistí i potvrzení o ekologické likvidaci. Případně vám zapůjčení kontejneru zajistí i půjčovna nářadí a vysokozdvižných vozíků. Na některé věci je jednoduše třeba myslet dopředu, i když jejich řešení není tak příjemné, jako výběr dlaždic do koupelny. Proto nezapomeňte při rekonstrukci pečlivě zvážit i tyto položky.


reklama


 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist