https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-jak-prodat-nemovitost-s-vecnym-bremenem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Jak prodat nemovitost s věcným břemenem?

24.2.2022 16:46
Nemalujme si nic na růžovo. Jsou věcná břemena, která působí na zájemce o vaši nemovitost jako tarantule na piškotovém dortu. Naštěstí i tady platí, že kde je vůle, tam je cesta. Přečtěte si pár tipů, jak dům, byt nebo pozemek zatížený věcným břemenem úspěšně prodat.
 
Pojďme si v tom na začátku udělat jasno. Bavíme se především o věcném břemenu tzv. osobní služebnosti. Typickým a jedním z nejčastějších případů je, když na vás rodiče nebo prarodiče přepíšou dům. Ovšem pod podmínkou, že je v něm necháte dožít. Jako pojistku jejich klidného stáří, která zároveň zabrání možným budoucím sporům o dědictví.

Dohoda o věcném břemenu je právně závazná a vymahatelná, pokud je stvrzena papírovou smlouvou a zapsaná v katastru nemovitostí. A pro oprávněné osoby (v tomto případě vaše rodiče či prarodiče, ale klidně i kdokoli jiný) s sebou nese jak právo na bezplatné bydlení, tak i povinnosti – platit energie a další náklady na běžný provoz a údržbu.

Věcné břemeno se nemusí týkat zdaleka jen dožití. Zcela běžná je povinnost strpět na svém pozemku například provoz a údržbu inženýrských sítí, příjezdovou komunikaci na vedlejší pozemek a podobně. Čím menší je vliv těchto břemen na každodenní užívání nemovitosti, tím méně se odrazí na prodejní ceně.

Samotné věcné břemeno prodeji nebrání

Pokud je nemovitost vaše, máte právo ji také prodat. Bez ohledu na to, jestli je zatížená věcným břemenem, nebo ne, a jaký názor na prodej mají oprávněné osoby. Tím, že břemeno převezme nový majitel, zůstane jejich právo zachováno a prodeji nemůžou nijak zabránit.

Velmi podstatné je ovšem stanovisko potenciálního kupce. Počítejte s tím, že zájem o nemovitost s doživotními obyvateli bude mnohem nižší, což budete pravděpodobně muset vykompenzovat. A to tak, že ji nabídnete za méně, než o kolik byste si mohli říct, kdyby byla prázdná a nezatížená.

TIP: Berte na vědomí, že existenci, či neexistenci věcného břemena si každý zájemce může sám ověřit na katastru nemovitostí. Stačí na to pár kliknutí na https://nahlizenidokn.cuzk.cz.

Jaké máte možnosti:

      1. Zatím neprodávat – Věcné břemeno služebnosti často zaniká úmrtím oprávněných osob. Pokud tedy nemovitost nemusíte prodat za každou cenu, někdy se vyplatí prostě zůstat trpělivý. Stává se také, že oprávněná osoba své právo nevyužívá. Potom můžete využít 10leté promlčecí lhůty a po jejím vypršení požádat soud o vymazání břemene.

      2. Domluvit se s oprávněnými osobami – Stačí, abyste spolu uzavřeli písemnou dohodu, kterou pak odnesete na katastr nemovitostí a věcné břemeno se vymaže. Taková dohoda se často vyplatí, i kdybyste měli oprávněné osoby finančně odškodnit nebo jim zařídit bydlení jinde. Nemovitost totiž pak prodáte za úplně jiné peníze.

      3. Prodat břemeno nebřemeno – Vlastními silami, ale i přes realitku může nějakou dobu trvat, než najdete kupce ochotného nabídnout akceptovatelnou částku. Váš ideální zájemce nejspíš nebude chtít v nemovitosti bydlet. Bude ji brát spíš jako investiční příležitost a rád si počká, až se zhodnotí.

      4. Obrátit se na profesionály – Existují společnosti, které se specializují na odkup a prodej právě takových nemovitostí, jako jsou domy a byty zatížené věcným břemenem. Když se obrátíte například na specialistu na výkup nemovitostí s věcným břemenem MI Estate, nemusíte shánět kupce ani řešit zdlouhavý prodej a za svou nemovitost vždy dostanete férové peníze.

Na specialistu na nemovitosti s právními vadami MI Estate se neváhejte obrátit také v případě, že neprodáváte celou nemovitost, ale čeká vás prodej podílu nemovitosti. Společnost má zkušenosti se složitými případy a dbá na zájmy dalších spoluvlastníků. Nakonec, základ úspěchu je vždy najít společnou řeč a vzájemně se domluvit.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist