https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-jak-si-vytvorit-ekologickou-a-ekonomicky-nenarocnou-zahradu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Jak si vytvořit ekologickou a ekonomicky nenáročnou zahradu?

9.5.2023 08:30
Foto | Jonathan Kemper / Unsplash
Jedním z posledních zahradních trendů je ekologická zahrada, která potěší nejen přírodu kolem, ale také vás, a to po finanční i časové stránce. Řeč je totiž o téměř soběstačném prostředí, které po dobu několika měsíců v roce přináší úrodu v podobě ovoce, zeleniny i bylinek.
 

Důležitá je organizace zahrady

Aby byla ekologická zahrada téměř soběstačná, je potřeba ji hodně uspořádat. U každého záhonku se vyplatí zasadit okrasné květiny, které budou průběžně kvést a přilákají tak potřebné včelky, které plodiny opylují a zajistí tak úrodu. Vhodné je také rozvržení zahrady do několika částí, jednu vyhraďte pro užitkové rostliny, druhou pro zábavu a odpočinek, kde bude například bazén, gril nebo posezení, a třetí část pojměte jako místo pro skladování zahradních potřeb, nepoužitých květináčů a podobně.

K tomu, aby vaše eko zahrada co nejvíce plodila a ještě navíc vkusně vypadala, budete potřebovat kvalitní zahradní náčiní, které za výhodné ceny nabízí Hecht leták, kde můžete zároveň najít akční zboží typu organické hnojivo, které přijde taktéž vhod. Pokud se v Hecht letáku zlevněné eko hnojivo nenachází, máte možnost si jej bezproblémově zhotovit sami, a to kompostováním vlastního bioodpadu, kam se řadí zbytky ovoce, zeleniny, ale také třeba čajové sáčky nebo kávová sedlina.

Čemu se vyvarovat?

Jelikož je v ekologické zahradě kladen velký důraz na životní prostředí, zapomeňte na používání jakýchkoliv chemických látek. Pro hnojení využívejte zmíněná ekologická hnojiva nebo vlastní kompost a proti škůdcům bojujte taktéž přírodní cestou. Na mšice například účinně zabírá výluh z kopřiv. Škůdcům, jako jsou housenky, přístupu k rostlinám zabráníte umístěním sítí kolem. Důležité je taktéž šetření pitné vody, ta se dá navíc zcela jednoduše nahradit dešťovou vodou. Pro zalévání rostlin je dešťová voda naprosto ideální, jelikož neobsahuje chlor.

Zaměřte se na pěstování domácích plodin, jako jsou jablka, rajčata nebo hrušky, které jsou na české podmínky zvyklé, na rozdíl od exotických odrůd. V jarních či letních měsících spoustu rostlinek za výhodné ceny seženete uplatněním akcí Makro. Stejně tak se akce Makro vztahují k bylinkám, které si můžete buď zasadit do zahrady, anebo rovnou zužitkovat v kuchyni, a to jako koření nebo jako přísadu do domácích limonád.

Několik tipů na závěr

Jestli vás láká představa udržovaného trávníku, myslete na to, že pěstěný trávník na zahradě obvykle spotřebuje nejvíce vody a živin, o které tak okrádá zbytek rostlin. Spíše se tak zaměřte na péči o přírodní trávník, který pravidelně sekejte, aby nebyl příliš vysoký. Navíc, pokud vám mezi trsy trávy vyroste i nějaké to luční kvítí, přiláká opět opylovače k vašim rostlinám. Vhodné je taktéž myslet na to, že slevové prospekty, jako Lidl leták příští týden, často nabízí slevová zvýhodnění na bylinky. Takové bylinky však jsou narychlo vypěstované a určené spíše k okamžité spotřebě. Nabízí-li tak Lidl leták na příští týden akci na mátu, zužitkujte ji pro přípravu mojita, spíše než abyste ji sázeli do záhonku. V neposlední řadě opusťte od dlážděných cest, které zamezují přítoku vody. Vhodnější jsou přírodní cestičky, sypané například štěrkem.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist