https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-jak-snizit-spotrebu-vody-pri-zavlazovani-travniku-a-rostlin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Jak snížit spotřebu vody při zavlažování trávníku a rostlin?

16.2.2022 08:30
Máte-li u rodinného domu prostornou zahradu, je určitě zapotřebí se o ni pravidelně starat, pakliže tedy na ní chcete mít během sezony vykvetlé a zdravé rostliny, potažmo zelenavý trávník. Ruční zalévání je časově i fyzicky dosti náročnou záležitostí a ne každý na to má čas. Pak musejí přijít na řadu automatické závlahové systémy. Moderní zařízení předčí vaše očekávání v mnoha směrech.
 
Zvolíte-li inteligentní automatické zavlažování, nemusíte se při péči o zahradu tolik nadřít. Umí si totiž poradit s vhodným dávkováním vody do půdy, a to klidně pro každý typ rostlin či úsek zahrady zvlášť.

Kapková závlaha

Zajímavé řešení představuje takzvaná kapková závlaha, jež se už desítky let běžně používá v zemědělství. Její hlavní předností je fakt, že dokáže přivést vodu přímo ke kořenům rostlin, ta se nerozlévá do celého pozemku. Dochází díky tomu ke značné úspoře ve spotřebě drahocenné tekutiny, což oceníte především během suchých a parných letních měsíců. Kapkovací závlaha se jinak aplikuje také při zavlažování skleníku, v němž se často pěstují rostliny, ovoce a zelenina celoročně.

Systémy určené ke skrápění trávníku

Pro zavlažování trávníku je pro změnu praktické využít síť podzemních trubek, na které jsou v pravidelných intervalech napojené rozprašovače. Moderní zařízení tohoto druhu přitom vůbec nemusejí vadit z estetického hlediska, protože se v momentě, kdy vodu nerozprašují, ukryjí do země, takže nejsou na první pohled viditelné.

Automatické závlahové systémy jsou dnes napojené na vysoce inteligentní software. Ten dokáže umně reagovat na aktuální počasí i jeho předpověď, díky čemuž se reguluje průtok vody. Nedochází tím k jejímu zbytečnému plýtvání. Kromě toho vám ukážou, kolik vody v konkrétním období spotřebujete, na což lze případně reagovat.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist