https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-jak-vyuzit-dest-naplno-pomuze-nadrz-na-vodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Jak využít déšť naplno? Pomůže nádrž na vodu

20.7.2011 10:23 (Dopner.cz)
Nedostatek vody a z ní pramenící celosvětový problém se suchem… Před pár lety možná jen jakási vzdálená představa, dnes bohužel reálná značně se přibližující hrozba. Klimatické změny jsou nevyhnutelné. Naši zemi začíná trápit nedostatek srážek a také úbytek podzemní vody. Co proti tomu lze podniknout? Je třeba uvědomit si důležitost ohleduplného chování k přírodě a začít jednat tak, abychom negativní důsledky klimatických změn co nejvíce zmírnili, a nastolit úsporný režim týkající se vodních zdrojů.
 

Kouzelná dešťovka v nádrži

Jedním z nejjednodušších kroků směrem k šetrnému zacházení s životodárnou tekutinou je maximální využití takové vody, kterou nám zcela zdarma stále ještě poskytuje matka příroda. Ano, řeč je o dešťových srážkách. Žijete v rodinném domě nebo vlastníte chalupu či chatu? Pak můžete pozemek využít k instalaci nádrže na dešťovou vodu. V nádobě se jednoduše shromáždí veškeré srážky. Získanou vodu pak můžete využít nejen na zalévání zahrady, ale v případě chalupy také na praní, osobní hygienu nebo splachování WC. Máte domácího mazlíčka? I jeho dokáže taková voda napojit nebo vykoupat.

Instalace nadzemní nádrže na vodu je naprosto jednoduchá. Zkrátka ji umístíte tak, aby do jejího přívodu směřovala srážková tekutina, která stéká okapem. Vodu pak natočíte například do kýble nebo kropáče výpustným kohoutem. Přeplnění nádoby zabrání sběrač instalovaný ve svodové rouře, nemusíte se tedy bát, že by v okolí nádrže vznikaly nepříjemné kaluže. V zimě, v případě mrazů, lze navíc sběrač nastavit tak, aby vodu do nádoby vůbec nepřiváděl.

Nekonečně mnoho variant

Současné nádoby na srážkovou vodu už dávno nejsou jen nevzhlednými neforemnými „sudy”. Na výběr je velká spousta tvarů i designů. Nechcete, aby nádrž na zahradě vyčnívala? Pak pořiďte plastovou zelenou nebo nápodobu klasického sudu. Chcete z ní naopak mít vkusný doplněk exteriéru? V tom případě vybírejte z cihličkových či dřevěných dekorů. Samotnu nádrž lze doplnit také podstavcem. Fantazii se zkrátka meze nekladou a velikostním možnostem také ne. Současný sortiment na trhu uspokojí potřeby jak čtyřčlenné rodiny, tak firmy či obce.


reklama


 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist