PR článek
Jaké bylinky si letos zakoupit na balkon či zahradu
Máta, letní nutnost
Máta je jednou z bylinek, které se dokáží podílet na ochlazování přehřátého organismu. Z toho důvodu se hojně využívá nejen do domácích limonád, ale také do sprchových gelů či kosmetiky. Zasadit si ji je možné jak na balkon, tak zahradu, ideální je zakoupit již vyrostlé rostliny, a to buď ve specializovaném hobbymarketu, zahradnictví nebo v supermarketu. Z toho důvodu je vhodné sledovat akční nabídky letáku Kaufland. Díky letáku Kaufland je za nízké ceny možné pořídit jak mátu, tak šalvěj, která se pyšní stejnými účinky.
Příprava domácích limonád s mátou je velmi snadná a pomůže efektivně dodržovat pitný režim, který je zejména v létě opravdu důležitý. Své uplatnění máta najde i jako ozdoba zákusků, zmrzlinových pohárů nebo jako jedna z hlavních surovin pro oblíbený kubánský drink, mojito. Navíc je máta schopná odpuzovat nežádoucí hmyz, proto je vhodné ji vysazovat v blízkosti jiných rostlin či bylinek.
Meduňka, příjemné osvěžení
Chutí meduňka připomíná kombinaci máty a citrusu, je proto taktéž vyhledávaná zejména během horkých dní. Své uplatnění nalezne jako přísada do džbánu s vodou, kterému propůjčí lehce citronový nádech, do limonád anebo čaj pro ochlazení a zklidnění organismu. Meduňka blahodárně působí na nervovou soustavu, zlepšuje usínání a minimalizuje menstruační bolesti. Vhodné je si několik lístků této bylinky usušit a v zimě si z nich připravit léčivý čaj. Pro zakoupení cenově výhodné meduňky je možné využít akční Lidl leták pro příští týden. Pěstování meduňky je opět vhodné na zahradě i na balkoně. Jedná se o jednu z nejotužilejších a trvalých bylinek, která příští rok vyraší znovu.
Rozmarýn, dominanta středoevropské kuchyně
Rozmarýn je jednou z těch bylinek, kterým nevadí přímé sluneční paprsky, teplé počasí totiž vyhledává, a to jak v květináči, tak v zemi. Zjednodušeně by se dalo říci, že čím více slunce se rozmarýnu dostává, tím aromatičtější tato bylina ve výsledku je. Lístky dodají výtečnou chuť grilovaným, pečeným i dušeným masům a rybám. Stejně tak senzační jsou snítka rozmarýnu na pečených bramborách, ale i v citronádách či domácích limonádách. Hojně přidávaný je i do zeleninových salátů anebo bylinkových másel. Bylinková másla lze vytvořit naprosto jednoduše a během vteřiny, a to smícháním másla, ideálně másla v akci, s rozmarýnem. Pozitivní vliv mají látky obsažené v rozmarýnu na zažívání, snižování pocitů únavy i na rýmu či kašel.
Skvělou volbu představují i další bylinky, mezi ty se řadí petržel, pažitka, oregano nebo třeba tymián s levandulí.
reklama