https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-jeste-neznate-produkty-neutralni-k-zivotnimu-prostredi-seznamte-se-s-radou-pro-climate2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Ještě neznáte produkty neutrální k životnímu prostředí? Seznamte se s řadou Pro Climate

6.10.2011 10:32 (dm)
Novinkou v prodejnách dm jsou produkty řady Pro Climate, které jsou jedinečné svým pojetím šetrnosti k životnímu prostředí. Odborníci z Technické univerzity v Berlíně pomohli společnosti dm s výpočtem environmentálních nákladů spjatých s jejich výrobou a likvidací. Ty byly následně pečlivě analyzovány, sníženy a kompenzovány v pěti oblastech životního prostředí: klimatická změna, eutrofizace, okyselování, oxidační smog a narušování ozonové vrstvy.
 
Tématu trvalé udržitelnosti se společnost dm věnuje dlouhodobě, již v minulosti se uchýlila ke snížení spotřeby plastů a naopak zvýšení podílu recyklovaného materiálu v obalech, zavedení širší nabídky tuhých produktů v papírových krabičkách nebo zařazení plnicích stanic na ekodrogerii do prodejen. Novinkou v sortimentu jsou produkty řady Pro Climate, kterou nabízí privátní značky jako alverde, Denkmit, Jessa, SUNDANCE či Sanft&Sicher.

Komplexní analýza životního cyklu produktů

Proces neutrality k životnímu prostředí začíná ekologickou bilancí. Společně s Technickou Univerzitou v Berlíně sledovala dm životní cyklus vybraných produktů privátních značek a ten rozdělila do jednotlivých „životních etap“. Ty pak byly analyzovány a vyhodnoceny. Analýzy se nezabývaly pouze emisemi CO2, ale dopady životního cyklu produktů v pěti kategoriích vlivu na životní prostředí: klimatickou změnu, eutrofizací, okyselováním, oxidačním smogem a narušováním ozonové vrstvy.

Díky tomuto komplexnímu přístupu jsou produkty Pro Climate neutrální k životnímu prostředí, nelze o nich tedy hovořit pouze jako o produktech klima neutrálních. „Dopad na životní prostředí snižujeme v nejvyšší možné míře již při vývoji produktů optimalizací výrobního procesu. Zohledňujeme i výběr použitých přísad nebo složení obalů,“ vysvětluje profesor Matthias Finkbeiner z Technické univerzity v Berlíně.

Kompenzační projekty

Aby byly kompenzovány nevyhnutelné dopady výroby a likvidace produktů na životní prostředí, vypočítávají se pro každý produkt environmentální náklady. Výslednou částku investuje dm do tří oblastí v Německu, které byly negativně ovlivněny průmyslovou činností nebo těžbou. Společnost dm na těchto kompenzačních projektech spolupracuje se společností HeimatERBE, která tyto oblasti spravuje a revitalizuje, případně co nejlépe zhodnocuje. Z dlouhodobého hlediska tak vznikají ekologicky cenné biotopy, které pomáhají podporovat biologickou rozmanitost a vyrovnávat se s dopady klimatických změn.

K tématu Pro Climate se více dozvíte na dm.cz/proclimate.


reklama


 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist