https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-k-cemu-se-hodi-neviditelne-obrubniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

K čemu se hodí neviditelné obrubníky?

31.3.2023 09:53
Pokud chcete zvýraznit krásu své zahrady a zjednodušit si její údržbu, tak je neviditelný obrubník volba, kterou byste měli rozhodně zvážit. Neviditelné obrubníky jsou typ zahradního plastového obrubníku, který po instalaci nevyčnívá nad úroveň okolního povrchu. Tím se stávají téměř neviditelnými a vzhledově nezasahují do dojmu upravené plochy.
 
Neviditelné obrubníky jsou prvek oddělující užitkovou plochu od dekorační. Obvykle trávník dělí od záhonu, nebo dekorační plochy.

Zahradní obrubník může také sloužit k dalším praktickým účelům:

      ● k rozvodu vody v závlahových hadicích,
      ● nosič pro vodiče nízkého napětí pro osvětlení nebo čidla,
      ● jako podhrabové desky,
      ● jako zpevňující okraj dlažby.

V článku vám představíme některé výhody a typy instalací, které se hodí pro různé typy zahrad.

Výhody plastového obrubníku

Plastový obrubník je vyrobený z lehkého a odolného plastu. Ten je navíc recyklovaný a recyklovatelný, šetrný k přírodě a má dlouhodobou životnost.

Díky snadné manipulaci a nízké hmotnosti se plastové obrubníky snadno a rychle instalují, a to i když stavíte sami a svépomocí.

Plastový obrubník je snadno tvarovatelný, díky čemuž jednoduše vytvoříte i komplikované tvary a obrazce.

Kombinovatelnost s jinými materiály je neomezená. Na rozdíl od betonových obrubníků jsou ale ty plastové vhodnější k živému trávníku. Plast je netečný a nesavý, nepřipravuje tak trávník o část vláhy, potřebné k růstu.

Snadná a jednoduchá instalace umožňuje zároveň i snadné opravy nebo dodatečné změny. Kdykoliv budete chtít linie obrubníku změnit, nebo jen posunout, odpadají starosti s likvidací betonového lože jako u těžkých betonových obrub.

Jak neviditelný obrubník použít?

Ohraničení cestiček a chodníků

Tady plastový obrubník slouží jako pevná bariéra mezi pevnou pochozí plochou a trávníkem. Brání prorůstání trávy do pochozí plochy a snižuje náročnost údržby chodníku.

Lem okolo záhonů

Obdobně jako u chodníku je plastový obrubník překážkou proti nežádoucímu rozšiřování trávy tam, kde ji nechcete. Neviditelným obrubníkem snadno odseparujete ozdobný květinový záhon od ostatní plochy.

Dělící linie mezi trávníkem a stromy

Praktické využití plastového obrubníku pro trvalé zamezení trávě, aby se rozšiřovala do těsné blízkosti kmene stromu. Díky jednoduchému instalování a ohebnosti plastových obrubníků snadno ochráníte mladé i vzrostlé stromy a udržíte trávník v uctivé vzdálenosti.

Formování ozdobných náspů

Čistý vzhled dekoračních ploch udělá v ozdobné zahradě velkou parádu. S udržením kamínků nebo ozdobného mulče pohromadě pomůže právě neviditelný obrubník. Tráva zůstane venku a dekorační výplně uvnitř.

Rozvádění vody a nízkonapěťových kabelů

Když máte zahradu nejen pro dekoraci, ale i pro užitek, tak plastové obrubníky pomohou skrytě v zemi rozvádět vodu i elektřinu. Plastové obrubníky mají často pomocná žebra se žlábky, do kterých se snadno usadí vodovodní hadice anebo nízkonapěťový vodič.

Nemusíte tak tahat s každou zálivkou konve, nebo odvíjet a znovu uklízet zavlažovací hadici.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist