https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-kuchyne-jak-ma-byt-recyklovane-materialy-i-dukladne-planovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Kuchyně jak má být – recyklované materiály i důkladné plánování

5.4.2019 11:09
Zatímco v minulosti byla kuchyně místem vyhrazeným pro služebnictvo, které se staralo o přípravu pokrmů, dnes se úloha této vytížené místnosti značně změnila. Z opomíjeného prostoru je tak často středobod domova, kde se nejen vaří, ale rovněž se tu setkává celá rodina. A jak vypadá moderní srdce domova? Na to, jak plánovat kuchyni, jsme se zeptali interiérové návrhářky Gabriely Hámové.
 

Nepodceňujte, plánujte

Právě kuchyně by měla být nejen estetická, ale také ergonomická. Díky ergonomii a přizpůsobení prostor, stejně jako rozmístění vybavení, je práce a vaření v kuchyni komfortní – a tyto činnosti si tak užije každý člen domácnosti. Z těchto důvodů je dobré renovaci nebo budování kuchyně dobré důkladně promyslet – ideálně se obrátit na odborníka. Ten totiž vidí každý nedostatek prostoru a dokáže tak návrh přizpůsobit místu a vyhnout se chybám. „Častou chybou je, že zákazník přinese již zpracovanou kuchyni od kuchyňského studia nebo truhláře, bez jakýchkoli souvislostí. Mohou tak vzniknout různé překážky – velikost kuchyňské linky neodpovídá zbytku místnosti (moc malá / velká), špatná dostupnost jídelní zóny a další,“ zmínila designérka Gabriela Hámová. Podle Gabriely je nejlepší oslovit návrháře dopředu – ještě před samotnou rekonstrukcí.

Moderní i nadčasová

Vybrat trendy kuchyni není těžké – ale zvolit nadčasovou koncepci mnohdy ano. Jak vypadá taková moderní kuchyně? „Stále více se dbá na obnovitelné zdroje a použití recyklovaných materiálů, ale dominantou jsou i nadále pravé materiály - dřevo, beton, sklo, kov. V dekoracích pak vládnou vlněné koberce, lněné či bavlněné závěsy a dekorační látky nebo kůže,“ shrnuje designérka, podle které je aktuálně role kuchyně zřejmá – jde o střed rodinného dění, často jde dokonce o společenskou místnost, kde se lidé nebrání setkávání s blízkými i svými hosty. A jak zařídit nadčasovou kuchyni? Vyhněte se příliš mnoha výrazným barvám a vzorům, které vás časem mohou začít nudit. Raději volte jednoduchost nebo konzultaci s interiérovým návrhářem. Čím neutrálnější koncept, tím jednodušší je pomocí dekoračních prvků a detailů místnost během let přizpůsobovat aktuálním trendům.

Láska prochází žaludkem

V dokonalé kuchyni se dokonale vaří, směje i tráví čas – zkrátka žije. Návrh interiéru s odborníkem při ruce může pomoci splnit vaše sny o srdci domova. Proč nakonec přece jen zvolit designéra, který vám s návrhem pomůže? „Kuchyně se mění v obytný i reprezentativní prostor, je kladen velký důraz na estetiku a funkci. Tento tlak vyžaduje maximální soustředění a respekt designéra.“ Gabriela Hámová v tom má jasno – kuchyně jako součást interiéru už není tabu, ale naprostou samozřejmostí. Pokud si tedy nejste jistí, jak sestavit pracovní zóny, jak do prostoru zakomponovat nábytek nebo jakou výšku pracovní desky zvolit, svěřte se do rukou těch, kteří vidí souvislosti za vás. Jedině tak můžete vybudovat kuchyni, která dokonale odrazí koncepci a ducha interiéru a stane se elegantním středobodem vašeho domova, kde bude radost i být.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist