https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-last-minute-tipy-na-zelene-darky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Last minute tipy na zelené dárky

28.11.2019 09:54
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | monicore / Pixabay
Nákup vánočních dárků bývá jedno z posledních ročních předsevzetí, která se nám pravidelně daří nesplnit. Pokud také vy jejich shánění odsouváte, až naráz není čas, třeba vám naše tipy přijdou vhod.
 

A třeba se nám i podaří ukázat, že dobře vybraným darem blízkým dáte něco, co peněžní hodnotu samotného dárku vlastně převyšuje. Jak? Tím, že třeba neublíží přírodě. A navíc pomůže dobré myšlence. Nebo připomene hodnotu věcí, které už nepovažujeme za nijak vzácné.

Pomozte jiným znovu objevit sebeúctu

Ocitli jste se někdy alespoň na pár měsíců bez zaměstnání? Vzpomínka nic moc, že? Dobře víte, jak nepříjemný pocit to může být. Ve třiceti plný sil a přitom vlastně být člověk tak trochu bez užitku, pro kterého nikdo nemá uplatnění. A teď si vezměte, že tu jsou tací, kteří nemají spravedlivý už vstup na tržiště s prací. Invalidé nebo senioři ve věku, který už nestačí korporátnímu kvapíku. Vyzkoušejte proto výrobky z chráněných dílen osob se zdravotním nebo dílen pro seniory a zároveň koupíte nejen dárek, ale někomu jinému pocit nalezené sebeúcty. Uvidíte, že na vánočním tržišti najdete alespoň jeden stánek od takové dílny.

Nenápadně popostrčte k ekologii

My Češi jsme premianti, když jde o třídění odpadu. Propadáme ale v tom, kolik ho ještě před tím dokážeme „vyrobit“. Dobrým počinem na start bude pro každého eko-začátečníka „zero waste“ sada a ekologické sáčky na ovoce a pečivo. Spolehlivě nahradí mikrotenové sáčky, které bezmyšlenkovitě bereme s každým nákupem. A jak v bezobalovém životě pokračovat dále? Dobrým směrem je taková obyčejná skleněná láhev.

ekologické sáčky na ovoce a pečivo

A komu její pořízení přijde jako pověstná kapka v oceánu PET lahví, které se ročně vyrobí, bude slyšet na neprozkoumané riziko látek, které se z „PETek“ uvolňují. Občasné napití samozřejmě nikomu neuškodí, ale jak to bude u dítěte, které se učí pít z plastu? Kdo ví. Skleněné lahve pro děti jsou proto jednoznačná volba. Navíc když jsou vyrobené s ohledem na ekologicky udržitelnou produkci.

Dejte si pod stromeček ekologickou domácnost

Není to jen množství odpadů, co vás může trápit. Může to být i množství špatně rozložitelné chemie, kterou jen tak při každém úklidu vypouštíme do potrubí. Zbytečně. Existují tu spolehlivé eko čisticí prostředky a ekologické praní, které přírodu nezatíží. A pozor, se svou účinností si nijak nezadají s těmi chemickými.

A koupíte mezi nimi vše, co potřebujete pro čisté a voňavé oblečení i nablýskanou domácnost. Nechybějí bio prací gely a vločky bez přidaných fosfátů, účinné čističe na rostlinné a minerální bázi nebo jemná vůně delikátních přírodních silic místo agresivního koktejlu z průmyslových aviváží. Pokud se pro bio domácnost rozhodnete, nezapomeňte, že největším dárkem bude, když se doma o úklid vždy rovným dílem podělíte. Podobně jako s péčí o děti.

ekologické praní

Zejména s těmi opravdu malými je práce víc než dost. Jen toho přebalování a praní. A jako nechtěný bonus i hromady jednorázových plen, které po použití letí rovnou do popelnice. Příroda a peněženka pláče. Naopak moderní látkové pleny aio – all in one (vše v jednom) – oblékáte své ratolesti po celé batolecí období až po nočník. Jejich vnitřní vrstva je bio bavlny a bambusové viskózy. Takže nic, s čím si automatická pračka neporadí. Šetříte tak nejen přírodu, peněženku, ale i čas při přebalování, kterého pak máte víc na svou rodinu. No není to ten pravý dárek?


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist